Versnellingsplan in 2021 – een overzicht

Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT

Het derde jaar van het Versnellingspan zit erop. We gingen in 2021 volop in de versnelling: van de start van de pilot Microcredentials tot aan de publicatie van tientallen producten en publicaties. Wat we dit jaar precies allemaal deden? Dat zetten we voor je uiteen in dit artikel – een overzicht van een aantal highlights.

Januari: praktijkvoorbeelden en praatplaat

In januari kwamen we meteen op stoom. Nico Boot werd de nieuwe aanvoerder van de zone Evidence-informed en de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden zette een aantal praktijkvoorbeelden voor je uiteen. Ook kwam de zone Studiedata met haar praatplaat, die de visie van de zone weergeeft, met als centrale gedachte: het goed benutten van studiedata moet zorgvuldig worden opgebouwd.

Februari: good practices en proeftuinen

Tijdens de kortste maand van het jaar bleef de zone Studiedata versnellen: de website doe-meer-met-studiedata.nl ging live! Ook voor de zone Evicende-informed Daarnaast puliceerde de zone Docentprofessionalisering gedurende de hele maand verschillende producten:

Maart: infographic en toolkit

De zone Digitale leermaterialen trapte maart af met hun Infographic en verslag over open tekstboeken. Nog zo’n mooie publicatie kwam vanuit de zone Docentprofessionalisering: de Toolkit bouwstenen effectieve docentprofessionalisering. Daarnaast publiceerde de zone Flexibilisering twee rapporten:

April: dubbelinterview en animatie

April begon goed: we publiceerden de infographic met een overzicht van 2020. Daarnaast gingen we in een dubbelinterview in gesprek met Bram Enning en Nico Boot, beide sinds 2021 nieuwe aanvoerders binnen het Versnellingsplan. Een interview over hun ambities, uitdagingen en kansen binnen het Versnellingsplan.

Mei: Tool samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

In mei publiceerden de zone Human capital de tool Start, connect & check: samenwerking onderwijs en bedrijfsleven. Een tool voor het opstarten van hybride leeromgevingen. Ook stelde de zone Evidence-informed hun template voor instrumenten voor evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT beschikbaar.

Juni: Maand van AI in het onderwijs

Juni stond geheel in het teken van AI. van hackathons tot aan webinars over het gebruik van AI in het hoger onderwijs: de Maand van AI bevatte vele activiteiten. Maar niet alleen werd er in juni aandacht besteed aan AI, ook publiceerde de zone Digitale leermaterialen hun tool ‘Kies wijzer je digitaal leermateriaal‘.

Juli: referentiekader privacy en ethiek voor studiedata

In juli kwam de conceptversie van het referentiekader privacy en ethiek voor studiedata beschikbaar. In november omarmden de VH en UNL. Ook werd er een focusgroep opgesteld, en dat allemaal voor de definitieve versie die begin 2022 wordt gelanceerd.

September: save-the-date EPIC

Waar een deel van juli een augustus werden gebruikt om bij te komen van het succesvolle eerste halfjaar van 2021, kwamen we in september al snel op gang: we verstuurden de save-the-date voor ons internationaal congres EPIC en de zones publiceerden meerdere producten:

Oktober: Pilot Microcredentials en Quickscan Studiedata

Oktober trapten we af met de lancering van de Quickscan Studiedata, een tool om de datavolwassenheid van je instelling te bepalen. Die kon gelijk mee met het infographic met tools & instrumenten van het Versnellingsplan, die midden oktober publiceerden. Een overzicht met tools voor professionalisering, studiedata, het vormgeven van onderwijs en meer.

Nog een belangrijk moment voor het hoger onderwijs: de pilot Microcredentials ging in oktober van start. 32 hoger onderwijsinstellingen doen mee aan de pilot onder regie van de zone Flexibilisering en de koepels Universiteiten van Nederland en VH.

November: Transitieagenda ‘Leren digitaliseren’

(Begin) november stond in het teken van de SURF Onderwijsdagen, met tijdens die dagen een belangrijk moment: de lancering van de transitieagenda ‘Leren digitaliseren’. In de transitieagenda schetsen experts van binnen en buiten het Versnellingsplan hoe de gewenste transitie in het hoger onderwijs eruitziet en hoe digitalisering gericht ingezet kan worden om problemen aan te pakken. De transitieagenda is beschikbaar voor download en vind je hier.

Benieuwd naar de sessies op de Onderwijsdagen?

Ook startte in november de pilot Studentmobiliteit, waarbij de livegang van EduXchange het voor studenten van vier universiteiten mogelijk maakt om gemakkelijk vakken te volgen aan een andere instellingen. Zonder organisatorische en administratieve drempels. Lees er hier meer over.

December: Call for Proposals EPIC

Het derde jaar van 2021 sloten we af met een publicatie van de zone Docentprofessionalisering: het raamwerk Docentcompetenties onderwijs met ICT. En niet te vergeten: de Call for proposals voor EPIC is open! Wil je een bijdrage leveren aan het internationaal congres? Ga naar www.epic-conference.nl en dien je proposal in. We hopen je te zien op 30 en 31 mei & 1 juni in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam!

Deel deze pagina

Actueel

Lees hier het laatste nieuws en meer
Terugblik-Toets2daagse
Artikel
Terugblik: dit was de Toets2daagse

Op 6 en 7 december 2022 organiseerde de werkgroep Toetsen op afstand samen met de Special Interest Group Digitaal Toetsen en

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees-meer-over-het-Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT