EduXchange maakt studeren aan meerdere universiteiten makkelijker

zone-flexibilisering

Een vak volgen aan een andere instelling zonder administratieve en organisatorische drempels voor de student, docent en instelling. Dat is het doel van de pilot Studentmobiliteit, van de zone Flexibilisering van het onderwijs. Voor studenten van Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht is dit sinds 22 november mogelijk via www.EduXchange.nl. De zone Flexibilisering werkt met SURF samen aan het mogelijk maken van dit platform.

Via EduXchange kunnen studenten met één klik op de knop vakken volgen bij partnerinstellingen. Na het oriënteren op cursussen die ze willen volgen, schrijven studenten zich in via het platform. Het behaalde resultaat van het vak wordt ook via het platform doorgegeven aan de eigen onderwijsinstelling. Hiermee wordt een eerste stap gezet om het voor de student, docent en instelling zo makkelijk mogelijk te maken om vakken te kunnen volgen aan andere universiteiten.

Voordelen van EduXchange
Voor zowel de student, docent als de instelling biedt EduXchange voordelen. Studenten stellen door het platform makkelijker hun eigen curriculum samen over de grenzen van hun opleiding en instelling heen. Voor docenten wordt hun onderwijs beter zichtbaar: studenten van andere instellingen weten beter welk onderwijs zij aanbieden. De landelijke infrastructuur zorgt voor een flexibeler onderwijsaanbod en maakt administratieve- en onderwijsprocessen aanzienlijk makkelijker.

Ruim vakkenaanbod
Op dit moment bevat het platform EduXchange een aanbod van ruim 60 vakken, afkomstig van de instellingen binnen de alliantie TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht. Op termijn wordt dit landelijk verder uitgerold en het aanbod verder uitgebouwd. Daarnaast kijken betrokkenen naar de mogelijkheid van het clusteren van vakken van instellingen binnen bepaalde thema’s.

De pilot Studentmobiliteit
De zone Flexibilisering en SURF financieren samen de pilot Studentmobiliteit. Projectleider van de pilot Ulrike Wild (WUR): ‘Deze mobiliteit mogelijk maken voor studenten vraagt een andere landelijke infrastructuur en manier van onderwijsaanbod aanbieden. Die ontwikkel je niet zomaar en daarom zijn wij zo trots dat het nu gelukt is. We hebben samen met de vier instellingen van de alliantie en SURF een prachtig resultaat neergezet. Het onderwijs wordt dankzij dit platform nog dynamischer en we stimuleren studenten echt over de grenzen van cursussen en instellingen heen te kijken.’

Deel deze pagina

Actueel

Lees hier het laatste nieuws en meer
Terugblik-Toets2daagse
Artikel
Terugblik: dit was de Toets2daagse

Op 6 en 7 december 2022 organiseerde de werkgroep Toetsen op afstand samen met de Special Interest Group Digitaal Toetsen en

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees-meer-over-het-Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT