Werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden

Complexe vaardigheden oefenen met technologische toepassingen? Wat zijn hiervan de mogelijkheden en moeilijkheden?

Technologische toepassingen zoals video en VR (virtual reality) kunnen vaardighedenonderwijs nog effectiever, efficiënter en flexibeler maken. Denk hierbij aan een realistische leeromgeving waar iedere student onbeperkt kan oefenen. Geautomatiseerde feedback van de docent en peerfeedback geeft de docent meer ruimte voor het beantwoorden van gecompliceerde vraagstukken en de studenten krijgen meer tijd om te oefenen.

Wat is voor jouw type onderwijs een goede blend? Welke technologische toepassingen zijn er allemaal en welke kies je wanneer?

De werkgroep verzamelt en deelt onderbouwde kennis, een aanpak en goede voorbeelden en instrumenten in een community van docenten en ondersteuners. Deze community waar je succesverhalen en struikelblokken van praktijkvaardighedenonderwijs met technologische toepassingen kunt delen is gelanceerd. Meld je nu aan!

Kennisbank

Doorzoek deze werkgroep
Filter
Generic filters
Je filtert op
Kennisbank
Filter by Zones
Studiedata
Evidence-informed
Werkgroep EdTech
Werkgroep Toetsen op afstand
Werkgroep Praktijkvaardigheden
Docentprofessionalisering
Human capital
Flexibilisering
Digitale leermaterialen
Filter by Knowledge Base Categories
Publicatie
Product
Project
Filter by Type innovatie
Instrumenten & Tools
Experimenten
Strategie
Goede voorbeelden
Onderzoek

Ga naar de kennisbank voor meer

Actueel

Dit vind je wellicht ook interessant

Projecten van de werkgroep

De werkgroep richt zich op de volgende vier pijlers:

1. Doe mee in de community

Doe mee in de actieve community van de werkgroep waarin experts en geïnteresseerden samenkomen om kennis en ideeën uit te wisselen. Heb jij ervaring met het onderwijzen van digitaal praktijkonderwijs? Ben je een onderzoeker, beleidsmedewerker of ondersteuner met expertise op het gebied van simulatie, video, het aanleren en toetsen van vaardigheden? Of wil je graag meedenken over digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden? Neem dan deel aan de community en deel je ingevingen of kijk mee met de voorbeelden van anderen. Meld je aan voor de community en voor de LinkedIn groep van de werkgroep.

2. Bibliotheek gevuld met goede voorbeelden en instrumenten

Door goede voorbeelden aan te bieden van eerdere innovaties van vaardighedenonderwijs met een digitaal component, wil de werkgroep docenten inspireren om ook zelf aan de slag te gaan met onderwijsinnovatie. Deze voorbeelden en instrumenten moeten goed vindbaar zijn in een doorzoekbare bibliotheek.

Dit doen ze in samenwerking met de zone Faciliteren en professionaliseren  van docenten en Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT.


3. Hoe ontwikkel je vaardighedenonderwijs? Leer het in de proeftuin!

Een proeftuin is een set van materialen met bijvoorbeeld werkvormen, ondersteunende materialen en bronnen die een ondersteuner in kan zetten om docenten op dit gebied te trainen. Zone docentprofessionalisering ontwikkelde al een dergelijke proeftuin blended onderwijs (vorm)geven. De werkgroep gaat proeftuinen ontwikkelen die helpen bij de vraag hoe je op een evidence-informed wijze, vaardighedenonderwijs met een digitaal component kunt ontwikkelen. Dit doen ze in samenwerking met de zone Evidence-informed.


4. Evidence verhogen en verspreiden

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar wat wel en wat niet goed werkt in digitaal vaardighedenonderwijs. De werkgroep wil een bijdrage leveren aan het verhogen van de evidence (bewijs), en daarbij het evidence-informed werken stimuleren zodat we meer kennis kunnen genereren en delen. Een aantal onderzoeksprojecten die al lopen breiden ze verder uit. Ook stimuleren en onderzoeken ze samenwerkingen op het gebied van het ontwikkelen van evidence.

Virtual reality in laboratoriumonderwijs

Bekijk hier één van de goede voorbeelden van digitaal vaardighedenonderwijs. Bij de laboratorium- en milieukundeopleidingen wordt VR ingezet zodat studenten kunnen oefenen met unieke praktijksituaties zoals een plaats delict.

Heb je vragen over de werkgroep, neem dan contact op met:

Esther van der Linde      esther.vanderlinde@surf.nl

Agenda

De volgende activiteiten staan op de agenda voor het Versnellingsplan
6 december 2022
Webinar: Digitale CompetentiePeiler

Webinar: Digitale CompetentiePeiler De vraag naar digitale competenties neemt in vrijwel alle beroepen toe. Aan het onderwijs en werkveld de

Heb je een vraag over het Versnellingsplan? Stuur een e-mail naar communicatie@versnellingsplan.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies