Werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden

Onderwijs van praktijkvaardigheden in digitale vorm

Tijdens de sluiting van onderwijsinstellingen vanwege de coronacrisis, werd in korte tijd de overstap gemaakt naar online onderwijs. Eén van de belangrijkste thema’s waar een oplossing voor moest worden gevonden was het digitaal aanbieden van onderwijs in praktijkvaardigheden. Het gaat om bijvoorbeeld domeinspecifieke motorische vaardigheden in interactie met mensen, dieren instrument en machines, die lastig online aan te leren zijn. Hoe richt je het onderwijs hiervan online in? Een nieuw vraagstuk, dat momenteel geen specifieke plek in het Versnellingsplan heeft.

Kennisbank

Doorzoek deze zone
Filter
Generic filters
Je filtert op
Kennisbank
Filter by Zones
Docentprofessionalisering
Human capital
Flexibilisering
Digitale leermaterialen
Studiedata
Evidence-informed
Werkgroep EdTech
Werkgroep Toetsen op afstand
Werkgroep Praktijkvaardigheden
Filter by Knowledge Base Categories
Publicatie
Product
Project
Filter by Type innovatie
Strategie
Goede voorbeelden
Onderzoek
Instrumenten & Tools
Experimenten

Ga naar de kennisbank voor meer

Actueel

Dit vind je wellicht ook interessant

Kansen in het hoger onderwijs

Om rond dit thema de krachten te bundelen en te zorgen voor versnelling, is daarom de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden gestart. Deze werkgroep zal zorgen voor kennisontwikkeling en -deling en zo de losse initiatieven die er inmiddels zijn, met elkaar verbinden. De werkgroep zal initiatieven verder uitwerken; waar liggen kansen in het hoger onderwijs om gezamenlijk op te pakken en te versnellen? De volgende stappen komen aan bod:

  1. Inventarisen van good & failed practices
  2. Regisseren in het delen van good practices
  3. Verbinden van mensen die ervaringen en oplossingen zoeken in een netwerk
  4. Een plan ontwikkelen waar en hoe landelijke samenwerking tot versnelling leidt

Doel van de werkgroep

De werkgroep is opgericht vanwege de versnelde overstap naar online onderwijs naar aanleiding van de pandemie. Oplossingen voor online praktijkonderwijs kan dan ook studievertraging bij studenten door de coronasituatie verminderen. Maar: we kijken verder dan corona. Ook post-corona biedt een online vorm van praktijkonderwijs mogelijkheden. Oplossingen kunnen het hoger onderwijs nog effectiever, efficiënter en flexibeler maken.

Plannen van de werkgroep

Het plan van de werkgroep is op basis van een eerste inventarisatie en de infographic Digitaal aanleren van praktijkvaardigheden opgesteld. Dit plan bestaat uit drie pijlers:

Denk mee

Heb jij ervaring met het onderwijzen van online praktijkonderwijs? Ben je een onderzoeker, beleidsmedewerker of ondersteuner met expertise op gebieden als simulatie, video, het aanleren en toetsen van vaardigheden? Of wil je graag meedenken over digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden? Neem dan vooral contact met ons op door een e-mail te sturen naar Sjieuwke Dankert met als onderwerp werkgroep online praktijkvaardighedenonderwijs.

 

Praktijkvoorbeelden

Op zowel nationaal als internationaal terrein zijn nog niet zoveel voorbeelden bekend. Toch is het inventariseren van good en failed practices is een eerste stap voor de werkgroep. Failed practices, daar kunnen we van leren. Good practices, daar kunnen we op voortbouwen. Het gaat hierbij om voorbeelden van digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden die wel degelijk hebben gewerkt.

We hebben er, naast deze video over Virtual Reality in laboratoriumonderwijs, een aantal voor je op een rijtje gezet.

Video afspelen

Heb je vragen over de werkgroep, neem dan contact op met:

Esther van der Linde      esther.vanderlinde@surf.nl

Agenda

De volgende activiteiten staan op de agenda voor het Versnellingsplan
12 april 2022
VH Jaarcongres

Jaarcongres Vereniging Hogescholen Het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen vindt plaats op 12 april 2022 in het Congrescentrum 1931 Den

Heb je een vraag over het Versnellingsplan? Stuur een e-mail naar communicatie@versnellingsplan.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies