Versnellingsplan | Werkgroep Toetsen op afstand
Op het gebied van toetsen op afstand is nog een wereld te winnen. Daarom zet de werkgroep Toetsen op afstand zich in om de kennisontwikkeling rond dit onderwerp te bundelen, en kijkt de werkgroep vooruit naar de toekomst door een visie op dit thema te ontwikkelen.
De COVID-19-crisis toonde enerzijds hoe veerkrachtig het hoger onderwijs kan zijn op het gebied van online onderwijs, maar ook de pijnpunten van plaats- en tijdonafhankelijk toetsen. De pandemie heeft de noodzaak van plaats onafhankelijk toetsen onder een vergrootglas gelegd. Ook schetsen zich de contouren van de periode na de crisis. Niet alleen tijdens de COVID-19-crisis is het digitaal afnemen van toetsen toegenomen, ook bij terugkeer naar de campus verwachten we een toename. Daarom werkt de werkgroep aan een visie op toetsen op afstand, om zo te kunnen voorsorteren op de toekomst.
De kansen rondom toetsen op afstand worden breed gezien. Diverse stakeholders zijn al eigen werkgroepen, gebruikersgroepen en kennisdelingsgroepen gestart om antwoorden te verzamelen en uit te wisselen. Het is de taak van de werkgroep om de inzet van deze netwerken te bundelen en antwoorden te initiëren die we aan stakeholders terug kunnen geven.
Ga naar de kennisbank voor meer
Vandaag publiceert de werkgroep Toetsen op afstand de publicatie Toekomstperspectief op (digitaal) toetsen en beoordelen. Hierin schetsen experts de toekomstvisie
In november organiseerde de Werkgroep Toetsen op afstand twee webinars over een aantal van de projecten van de werkgroep. Je
Wat zijn de ervaringen van examencommissies met Toetsen op afstand? Deze vraag behandelde de werkgroep tijdens het webinar van 17 september.
Lees de resultaten van de vragenlijsten voor examencommissies én docenten Sinds het begin van de coronapandemie werd online toetsing topprioriteit
Het doel van de werkgroep is bij te dragen aan goede toetsing op afstand in het hoger onderwijs. De werkgroep richt zich op de volgende activiteiten:
Het doel staat om voor september 2021 vraagstukken en nieuwe inzichten te identificeren en publiceren. Daarbij moeten de eerste oplossingen voor de meest acute problematiek geïnitieerd zijn. Tevens wil de doelgroep dat de tools en handvatten via de verschillende landelijke netwerken bij de stakeholders terecht komen. Denk hierbij aan het organiseren van een landelijke samenwerking rondom proctoringsvraagstukken, een visiedocument voor toetsen op afstand, handvatten voor de transitie in toetsen en een checklist op het gebied van toetsorganisatie en procedures.
De werkgroep Toetsen op afstand werkt met verschillende thema’s. Van het ontwerp van toetsen tot online proctoring. Alle vijf de thema’s dragen bij aan betere toetsing op afstand. Voor zowel kennis- en beroepsvaardighedentoetsen als voor inzichttoetsen. Bekijk ze hieronder.
In dit thema staan het toetsontwerp (hoe) en toetsdoel (waartoe) centraal. De afstemming tussen deze twee is door de transitie naar toetsen op afstand op scherp komen te staan. Net zoals de keuze voor alternatieve toetsvormen, waarbij het ontwerp voor open vragen een ander inzicht vereist dan die voor meerkeuze vragen.
Toetsen op afstand is voor docenten, examencommissies en onderwijs- en toetsontwikkelaars grotendeels nieuw terrein. Welke mogelijkheden zijn er voor het ontwerp van toetsen op afstand? En voor welke toetsdoelen is toetsen op afstand geschikt? Een herontwerp stelt ons in staat om na te denken over waarom en op welke manier we bepaalde zaken toetsen.
Wat zijn de vereisten voor een goed lopend digitaal toetsproces op afstand? Dit thema richt zich op de procedures, regels en richtlijnen voor toetsen op afstand. De aanwezigheid van een afstandscomonent roept veel vragen op. Bestaande toetsprocedures zijn namelijk niet altijd gangbaar voor digitale toetsen. Zo worstelen examencommissies met het nemen van beslissingen bij de beoordeling van fraudeverdenkingen. Ook hebben onderwijsbureaus moeite met het organiseren van inzagemomenten.
Op het gebied van de organisatie van digitale toetsen verandert er veel. Zo is de planning bij toetsen op afstand niet meer gebonden aan de beschikbaarheid van fysieke locaties. Hierdoor is de hoeveelheid (digitale) toetsen tijdens de coronacrisis enorm toegenomen. Daarnaast worden veel toetsen buiten de formele organisatie gepland. Daarom richt dit thema zich op de impact van veranderingen rondom werkprocessen, logistieke planningen en financiële gevolgen van de toetsorganisatie.
Met het wegvallen van de mogelijkheid tot fysieke surveillance zijn instellingen massaal op zoek gegaan naar alternatieve vormen ervan. Er wordt dan ook in toenemende mate gebruik gemaakt van online proctoring, zowel via live toezicht als opgenomen beelden. Dit leidde tot zowel een publiek als politiek debat.
Het thema proctoring richt zich op het vraagstuk rondom privacy, het vaststellen van de identiteit van examinanten en fraudepreventie. Vanuit verschillende perspectieven hebben stakeholders hier andere belangen bij. Inzicht in de belangen en problemen leveren input voor initiatieven en oplossingen.
De coronacrisis maakt het noodzakelijk om op een nieuwe manier aan te kijken tegen het proces van toetsen en beoordelen. Om veranderingen te kunnen doorvoeren is het van belang dat binnen instellingen, maar ook instellings-overstijgend een visie wordt gevormd omtrent digitaal toetsen op afstand. Dit kan resulteren in een eenduidig beleid en investeringen in software en ondersteuning.
Op landelijk niveau spelen vergelijkbare overwegingen; een landelijke visie helpt om afspraken te maken met leveranciers over security en privacy. Ook kan in gesprek gaan met studenten waardevol zijn. Gezamenlijk kunnen we vaststellen op welke punten nieuwe/aanvullende afspraken en dienstverlening noodzakelijk zijn. Dit vormt waardevolle input voor de rol van SURF.
De belanghebbenden bij toetsen op afstand zijn divers: van examencommissies tot aan beleidsmedewerkers. Daarom maken we binnen de werkgroep Toetsen op Afstand onderscheid tussen de volgende stakeholders:
Maar ook:
Hoe zorgt de werkgroep Toetsen of Afstand voor daadwerkelijke impact? De materialen die voortkomen uit de werkzaamheden van de werkgroep Toetsen op Afstand zullen worden verspreid en gepromoot bij de diverse stakeholders. Hiervoor zullen verschillende acties worden ondernomen, waaronder het organiseren van informatieve webinars, discussiebijeenkomsten, workshops, en hands-on trainingen. Daarnaast zullen de beschikbare materialen worden verspreid via SURF.
Het gebruik en de impact van het materiaal dat in de werkgroep Toetsen op Afstand zal worden ontwikkeld, gebundeld en beschikbaar gesteld, zal worden onderzocht. Zowel door te monitoren hoeveel stakeholders gebruik maken van materiaal als door te bevragen waar stakeholders het materiaal voor inzetten en hoe bruikbaar de materialen zijn.
14 december 2020 namen 120 deelnemers deel aan de webinar Online proctoring voor de toekomst. Aanvoerder van de werkgroep Sharon Klinkenberg bespreekt met Silvester Draaijer (VU) en Ludo van Meeuwen (TU/e) de toekomst voor online proctoring.
Op vrijdag 26 maart organiseerde de Vraagbaak Online Onderwijs met de SURF Special Interest Group (SIG) Digitaal toetsen en de Werkgroep Toetsen op afstand het webinar ‘Online proctoring na corona – de laatste ontwikkelingen’. Het webinar ging over in welke vorm online proctoring ingezet kan worden na corona en welke dilemma’s daarbij spelen.
Lees het verslag met highlights op de Vraagbaak Online Onderwijs
Heb je vragen over werkgroep Toetsen op afstand, neem dan contact op met:
Sharon Klinkenberg s.klinkenberg@uva.nl
Deelnemende instellingen: Hogeschool Arnhem en Nijmegen, SURF, Universiteit van Amsterdam.
Heb je een vraag over het Versnellingsplan?
E-mail naar communicatie@versnellingsplan.nl
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies