werkgroep-toetsen-op-afstand

Visietool (digitaal) toetsen en beoordelen

Wil je binnen je instelling, faculteit of opleiding een visie ontwikkelen op (digitaal) toetsen? Deze visietool van de werkgroep Toetsen op afstand helpt om in gesprek te gaan over het toekomstperspectief op toetsen. De publicatie ‘Toekomstperspectief op (digitaal) toetsen en beoordelen‘ is gebruikt als uitgangspunt voor deze tool.

Vijf dimensies
Het toekomstperspectief bevat vijf dimensies:

  1. Formatieve en summatieve functie van toetsen in balans
  2. Toetsen en leren geïntegreerd en samenhangend, maar ook modulair waar wenselijk
  3. Toetsen zijn authentiek, rijk en gevarieerd
  4. Plaats- en tijdonafhankelijk toetsen
  5. Toetsproces in samenhang en in samenwerking gedigitaliseerd en georganiseerd

Omdat instellingen en opleidingen sterk van elkaar verschillen zal ook verschillen hoe een bepaalde dimensie vorm krijgt. Deze visietool helpt om het gesprek te voeren over de inkleuring van deze dimensies binnen een organisatie(onderdeel).

Ga hier naar de tool

Hoe werkt de tool?
De Visietool helpt dus bij de invulling van de dimensies. Iedere dimensie is opgesplitst in twee componenten (bijvoorbeeld voor de eerste dimensie: een component Formatief en een component Summatief). Vervolgens bevat elke component drie schaalpunten. Elk schaalpunt bevat een stelling met een inhoudelijke concretisering en een (mogelijke) verantwoording. Gebruikers van de Visietool kiezen voor elke component het schaalpunt van de stelling die zij het beste vinden passen (let op: het hoeft niet perfect te passen, het gaat erom het gesprek op gang te brengen) bij de opleiding en ambities. Het invulveld in de tool biedt de mogelijkheid een verantwoording te schrijven bij de keuze.

Goed om te weten: schaalpunt 3 is niet altijd ‘de beste keuze’. Welk schaalpunt de beste keuze is, kan voor iedere opleiding verschillend zijn.

 

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Strategie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Strategie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies