Versnellingsplan

Goede voorbeelden onderwijsinnovaties met ict

Als je als onderwijsprofessional aan de slag gaat met het vernieuwen van onderwijs, dan helpt het als je ziet hoe andere collega’s dat hebben gedaan. Tegelijkertijd heb je als docent zelf misschien ook wel goede voorbeelden van eigen onderwijsinnovatie die je wilt delen. Dit kan om collega’s te inspireren, maar ook om feedback te krijgen op je eigen innovatie met als doel deze verder door te ontwikkelen. Maar hoe schrijf je zo’n goed voorbeeld op de juiste manier op? Welke informatie is nodig om de vertaling te maken?

Om hier handvatten voor te bieden ontwikkelden de zone Faciliteren en professionaliseren van docenten, de zone Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT en de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden gezamenlijk een template. Dit template kun je inzetten voor het beschrijven van goede voorbeelden van onderwijsinnovaties met ICT. 

Het template en rubric zijn ook al uitgebreid ingezet en geëvalueerd. Daarom vind je op deze pagina niet alleen het template en de rubric, maar ook meerdere goede voorbeelden. Binnen het template, de rubric en goede voorbeelden maken we onderscheid tussen drie niveaus waarop onderwijsinnovaties zich kunnen bevinden:

  • Experimentele verkenning: een inspirerend voorbeeld van een onderwijsinnovatie met ICT dat realistisch toe te passen is. Het is nog niet uitgevoerd maar een goed en uitgewerkt, onderbouwd idee. Denk aan een prototype.
  • Praktijkvoorbeeld: een voorbeeld van uitgevoerde digitale toepassing van een methodiek gebaseerd op een theoretisch (onderwijs)model in de praktijk, zoals een pilot of test.
  • Good practice incl. (psychometrisch) instrument: een evidence-informed aanpak waarbij het vernieuwen van het onderwijs grondig is geëvalueerd.

Het template draagt zowel bij aan het delen van kennis als het ondersteunen van de overdracht van onderwijsinnovaties naar de praktijk. Zo hoeft bij onderwijsinnovaties het wiel niet altijd opnieuw te worden uitgevonden. De rubric geeft een indicatie van het innovatieve karakter van de onderwijsinnovatie en de investering die er voor nodig is. Als ontwikkelaar van de onderwijsinnovatie kun je het rubric bij het template voegen. Je kunt het ook als ‘self-assessment’ gebruiken als je een innovatie in de eigen onderwijscontext wil implementeren.

Download het template en de rubric hieronder. Daar vind je ook de download optie van een uitgebreide handleiding rondom het template, de rubric en goede voorbeelden. Ben je benieuwd naar de opgehaalde goede voorbeelden? Scroll dan naar onder.

Download het template hier

Download de rubric hier

Download de handleiding hier

Goede voorbeelden

Onderstaand vind je goede voorbeelden van onderwijsinnovatie met ICT. Hierbij gaat het om innovaties die veelal evidence-informed tot stand zijn gekomen, een docentprofessionaliseringsaanpak voorzien van een integratie met ICT en/of een innovatie van vaardighedenhedenonderwijs met een digitale component. Alle goede voorbeelden (opgedeeld in experimentele verkenning, praktijkvoorbeeld en good practice) bevatten een uitgewerkt template. Bij een aantal goede voorbeelden is ook een artikel beschikbaar als download. 

Download de goede voorbeelden en gebruik ze om je onderwijs te innoveren!

Goede voorbeelden

Experimentele verkenning

Praktijkvoorbeeld

Good practice (inclusief instrument)

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Strategie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Strategie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies