Verslag van de dag: OWD dag II

Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT

Vandaag was dag II van de SURF Onderwijsdagen in 1931 in Den Bosch. Lees hier het verslag van de dag. 

Flexibilisering van het onderwijs/microcredentials als aanjager van een leven lang leren? 

Tjip de Jong (Tjipcast), Ulrike Wild (WUR, aanvoerder zone Flexibilisering van het onderwijs), Bart Lamboo (Versnellingsplan) en Wilfred Rubens gingen in gesprek over Microcredentials. Het was niet zomaar een gesprek, maar een interactieve podcast met vragen uit het publiek. Wat zijn microcredentials? En wat kunnen ze betekenen voor het HO-landschap? Een belangrijk onderwerp, zeker nu met de start van de pilot Microcredentials waaraan 32 hoger onderwijsinstellingen meedoen onder regie van de zone Flexibilisering, VH en VSNU. Luister hier de podcast terug.

Referentiekader voor benutten studiedata  

De zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten werkt momenteel aan het eerste landelijke Referentiekader Privacy en Ethiek dat eind dit jaar bij de koepels ligt. In deze sessie introduceerden George Wurpel en Mariken Betsema (MSG Sustainable Strategies) het Dilemmaspel. Tijdens het spel werden een aantal casussen ingebracht en die zijn getoetst. De casussen op zich riepen al discussie op, maar de antwoorden ook. Zo kwamen er ethische en juridische kwesties ter sprake. “Als je het goed gebruikt, dan kan een referentiekader als gaspedaal dienen”, zo stelde Iris Huis in ‘t Veld (SURF).  

Visualiseren van flexibel onderwijs 

Lex Freund (Hogeschool Rotterdam) en Corneel den Hartogh (Vrije Universiteit) presenteerden een verkenning om de huidige status van flexibel onderwijs inzichtelijk te maken, vanuit de Zone Studiedata. Lex en Corneel lieten aan de hand van dashboards zien wat je met (studie)data kan doen. Er kwamen voorbeelden voorbij van minoren en Kies op Maat. Daarbij werden de volgende voorbeelden gegeven:  

  1. Definieer duidelijke concepten en doelstellingen voor het flexibiliseringsbeleid 
  2. Breng interinstitutionele gegevensuitwisseling tot stand 
  3. Tijd om te veranderen 

Lees hier meer over de zone Flexibilisering.

Verslag OWD dag I

Benieuwd naar het verslag van de dag van dag I? Dat lees je hier.

Deel deze pagina

Actueel

Lees hier het laatste nieuws en meer
Terugblik-Toets2daagse
Artikel
Terugblik: dit was de Toets2daagse

Op 6 en 7 december 2022 organiseerde de werkgroep Toetsen op afstand samen met de Special Interest Group Digitaal Toetsen en

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees-meer-over-het-Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT