Quickscan Studiedata

Datavolwassenheid van je onderwijsinstelling bepalen

Hoe staat het met de datavolwassenheid van je instelling? Het is te bepalen met behulp van de Quickscan Studiedata, een samenwerking tussen de zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten en het themateam Data-ondersteund onderwijs van het programma Doorpakken op digitalisering.

Video afspelen

Ga hier naar de Quickscan Studiedata

Randvoorwaarden

De zone Studiedata heeft als doel hoger onderwijsinstellingen in heel Nederland te stimuleren meer te gaan doen met studiedata. Hiervoor is het van belang dat randvoorwaarden op verschillende thema’s in de bedrijfsvoering goed ontwikkeld zijn. Denk daarbij aan:

  • strategische keuzes;
  • het inrichting van processen;
  • de governance;
  • de IT-kant;
  • het meenemen van mensen en cultuur.

Volwassenheidsmodel

Op elk van de hiernaast genoemde vijf thema’s is het belangrijk dat de instelling zich ontwikkelt. Van kleine pionierende initiatieven, via de afdeling/faculteit en instelling, naar initiatieven op het niveau van de (externe) ketens.

In de quickscan bepaalt het thema waar je het laagst op scoort, het niveau van de gehele ontwikkeling van de instelling. Dit is weergegeven in het volwassenheidsmodel dat we als zone hanteren. Meer informatie over het volwassenheidsmodel vind je hier.

In de quickscan beantwoord je een aantal vragen rondom de vijf thema’s. Jij vult in wat de huidige situatie is, en wat de gewenste situatie zou zijn. De quickscan geeft je vervolgens een inzicht in de score van jouw onderwijsinstelling afgezet tegen de gewenste situatie. Zo zie je direct op welke vlakken verbetering gewenst is.

Kennisclips

De scan laat je zien waar de instelling staat ten opzichte van de ideale situatie. Maar hoe kan een instelling vervolgens naar die ideale situatie toe groeien? Daarin ondersteunt de zone middels deze kennisclips.

In deze kennisclips legt de zone je uit welke theorie achter de quickscan schuilt, hoe je verandering in gang kunt zetten en welke drie multidimensionale thema’s je de ontwikkeling kunt richten. Ze gaan over het volwassenheidsmodel, studiedata, stakeholders en processen.

Rogier van de Wetering (Open Universiteit) neemt je mee in het volwassenheidsmodel en de manier waarop je deze kunt inzetten in je organisatie.

Een introductie op het Volwassenheidsmodel. Justian Knobbout (Onderzoeker bij de Hogschool Utrecht en eigenaar Data Analytix) vertelt je welke drie thema’s essentieel zijn om stappen te kunnen zetten in je volwassenheidsniveau.

Het eerste multidimentionale thema is de beschikbaarheid en het gebruik van studiedata. Welke stappen moet je ondernemen om dit goed in te regelen? Justian en Tom Konings (Operations Controller bij Breda University of Applied Sciences) leggen het uit.

Alleen door de juiste stakeholders te betrekken kun je studiedata in je organisatie optimaal benutten. Justian en Tom geven je tips en tricks om hiermee aan de slag te gaan.

Het laatste multidimentionale thema is processen. Met welke processen moet je rekening houden en welke processen moeten er rondom studiedata worden ingericht?

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Strategie
Ik ben digitaal bekwaam

Het Project Ik ben digitaal bekwaam – een project van de zone Versterken van digitale human capital – is gericht

Strategie
One-pager Pilot Studentmobiliteit

De zone Flexibilisering werkt momenteel aan de pilot Studentmobiliteit. De zone werkt met SURF, dat de technische infrastructuur voor de pilot ontwerpt en

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies