Zone-Studiedata

Quickscan Studiedata

Datavolwassenheid van je onderwijsinstelling bepalen

Hoe staat het met de datavolwassenheid van je instelling? Het is te bepalen met behulp van de Quickscan Studiedata, een samenwerking tussen de zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten en het themateam Data-ondersteund onderwijs van het programma Doorpakken op digitalisering. In september 2022 is de bijbehorende handreiking gelanceerd en de quickscan verbeterd.

Video afspelen

Beschikbaar in twee talen
De Quickscan Studiedata is beschikbaar in twee talen, Nederlands en Engels. Wanneer je met een team aan de slag gaat met de quickscan, spreek dan van tevoren af in welke taal jullie deze gaan invullen. De resultaten komen dan in een gezamenlijk overzicht te staan. Kijk hier voor de Engelstalige versie.

Ga hier naar de Quickscan Studiedata

Randvoorwaarden

De zone Studiedata heeft als doel hoger onderwijsinstellingen in heel Nederland te stimuleren meer te gaan doen met studiedata. Hiervoor is het van belang dat randvoorwaarden op verschillende thema’s in de bedrijfsvoering goed ontwikkeld zijn. Denk daarbij aan:

  • strategische keuzes;
  • het inrichting van processen;
  • de governance;
  • de IT-kant;
  • het meenemen van mensen en cultuur.

Volwassenheids-model

Op elk van de hiernaast genoemde vijf thema’s is het belangrijk dat de instelling zich ontwikkelt. Van kleine pionierende initiatieven, via de afdeling/faculteit en instelling, naar initiatieven op het niveau van de (externe) ketens.

In de quickscan bepaalt het thema waar je het laagst op scoort, het niveau van de gehele ontwikkeling van de instelling. Dit is weergegeven in het volwassenheidsmodel dat we als zone hanteren. Meer informatie over het volwassenheidsmodel vind je hier.

Handreiking

Om binnen instellingen bewustwording te creëren over studiedata is er meer nodig dan het invullen van de quickscan. Om dat proces beter in kaart te brengen ontwikkelden we de Handreiking Quickscan StudiedataDe handreiking geeft achtergrondinformatie over het volwassenheidsmodel waarop de quickscan gebaseerd is. Er worden vervolgens vier stappen voorgesteld om de scan optimaal te benutten. . Ook wordt uitgelegd hoe je de quickscan kunt gebruiken om de resultaten van je team te analyseren.

In de quickscan beantwoord je een aantal vragen rondom de vijf thema’s. Jij vult in wat de huidige situatie is, en wat de gewenste situatie zou zijn. De quickscan geeft je vervolgens een inzicht in de score van jouw onderwijsinstelling afgezet tegen de gewenste situatie. Zo zie je direct op welke vlakken verbetering gewenst is.

Kennisclips

De scan laat je zien waar de instelling staat ten opzichte van de ideale situatie. Maar hoe kan een instelling vervolgens naar die ideale situatie toe groeien? Daarin ondersteunt de zone middels deze kennisclips.

In deze kennisclips legt de zone je uit welke theorie achter de quickscan schuilt, hoe je verandering in gang kunt zetten en welke drie multidimensionale thema’s je de ontwikkeling kunt richten. Ze gaan over het volwassenheidsmodel, studiedata, stakeholders en processen.

Rogier van de Wetering (Open Universiteit) neemt je mee in het volwassenheidsmodel en de manier waarop je deze kunt inzetten in je organisatie.

Een introductie op het Volwassenheidsmodel. Justian Knobbout (Onderzoeker bij de Hogschool Utrecht en eigenaar Data Analytix) vertelt je welke drie thema’s essentieel zijn om stappen te kunnen zetten in je volwassenheidsniveau.

Het eerste multidimentionale thema is de beschikbaarheid en het gebruik van studiedata. Welke stappen moet je ondernemen om dit goed in te regelen? Justian en Tom Konings (Operations Controller bij Breda University of Applied Sciences) leggen het uit.

Alleen door de juiste stakeholders te betrekken kun je studiedata in je organisatie optimaal benutten. Justian en Tom geven je tips en tricks om hiermee aan de slag te gaan.

Het laatste multidimentionale thema is processen. Met welke processen moet je rekening houden en welke processen moeten er rondom studiedata worden ingericht?

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Strategie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Strategie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies