Zone-docentprofessionalisering

Proeftuin (Digitaal) Formatief Toetsen

Formatieve toetsing toepassen in je onderwijs

De zone Professionaliseren en faciliteren van docenten heeft in samenwerking met de Universiteit Twente de proeftuin (Digitaal) Formatief Toetsen ontwikkeld. Deze proeftuin is gericht op docenten in het hoger onderwijs die het proces van formatieve evaluatie in hun onderwijs willen integreren. In verschillende bijeenkomsten leren docenten hoe zij:

  1. leerdoelen en succescriteria kunnen expliciteren voor hun studenten;
  2. reacties van studenten kunnen verzamelen;
  3. de reacties van leerlingen ten opzichte van de leerdoelen kunnen analyseren;
  4. met studenten kunnen communiceren over hun leerproces;
  5. hun onderwijs kunnen aanpassen op basis van de verzamelde informatie.

In deze proeftuin evalueren docenten het gebruik van formatieve toetsing op basis van video-opnames van zichzelf en elkaar. Hierdoor is er ruimte voor reflectie en het uitwisselen van ervaringen.

Download alle onderdelen van de proeftuin hier

Wat is formatief toetsen?

Formatieve toetsing (ook wel formatieve evaluatie genoemd) kan worden gedefinieerd als het uitlokken, interpreteren en gebruiken van bewijsmateriaal over het leren van een student door docenten, studenten of hun leeftijdsgenoten, om beslissingen te nemen over de volgende stappen in het lesgeven en leren. Dit proces krijgt recentelijk veel aandacht in het (hoger) onderwijs, vanwege het potentieel om van studenten de leerresultaten te verbeteren en de leerprocessen te begeleiden. Verschillende factoren zijn belangrijk voor een succesvolle implementatie van formatieve beoordeling, zoals: een positieve houding en de benodigde kennis en vaardigheden bij docenten, actieve betrokkenheid van studenten, en facilitering vanuit de onderwijsinstelling.

Video afspelen

Animatie

In deze animatie vind je de stappen in de cyclus van formatief toetsen samengevat. Gebruik de animatie met de placemat om je formatieve assessments op te zetten.

Wil je meer weten over de collectie placemats en de proeftuinen waar ze deel van uitmaken? Bekijk dan video van Egbert, waarin hij uitlegt hoe de proeftuinen van de zone werken en hoe jij ermee aan de slag kunt.

Placemat Formatief Toetsen

De Placemat Formatief Toetsen geeft je als docent een handzame basis voor het ontwerp van (digitale) formatieve toetsing. Echte versnelling vindt namelijk niet in een zone plaats, maar binnen de instellingen. Daarom ontwerpen we als zone Docentprofessionalisering zelf een professionaliseringsaanbod rondom onderwijsinnovaties, en proberen we dat binnen onze eigen instellingen uit. Daar kunnen anderen dan weer van profiteren.

De placemats zijn onderdeel van de ‘Proeftuinen voor Professionalisering’ van de zone. In deze proeftuinen proberen instellingen professionaliseringsaanpakken uit en volgt deze met onderzoek. De proeftuinen worden rond vier thema’s ontworpen: peerfeedback, online didactiek, learning analytics en formatief toetsen.

Download de Placemat Formatief Toetsen hier

Links informatie formatief toetsen

Wil je je nog meer verdiepen in dit onderwerp? Neem dan ook eens een kijkje op de volgende websites:

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Product
Proeftuin AI in het hoger onderwijs

16 juni organiseerde de zone Faciliteren en professionaliseren van docenten haar eerste Hackathon AI in het hoger onderwijs – met

Project
Proeftuinen voor professionalisering

Experimentele professionaliseringsactiviteiten Onderwijsinnovaties met ICT Echte versnelling vindt niet in de zone plaats, maar binnen de hoger onderwijsinstellingen. Daarom ontwerpt

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies