ICSEI 2021: zone Docentprofessionalisering gaat wereldwijd

Zone-docentprofessionalisering

Verslag Symposium op ICSEI 2021

Op woensdag 17 maart verzorgden Marieke van Geel, Dorien Hopster-den Otter en Marlies ter Beek (allen onderzoekers van de zone Faciliteren en professionaliseren van docenten) een symposium op ICSEI 2021, het International Congress for School Effectiveness and Improvement.

Het symposium stond in het teken van drie recente publicaties van de zone: de bouwstenen voor effectieve docentprofessionalisering, de proeftuin digitale peerfeedback en de integrale ICT-bewegingssensor. Het evenement was volledig online, en dus konden de bezoekers de sessie bijwonen via een Zoom-meeting. Het was een gevarieerd en internationaal publiek, met bezoekers uit onder andere uit Brazilië, Italië en de Verenigde Staten.

Onder de titel ‘A multi-perspective approach towards lecturer professional development for educational innovation with ICT’ werd het werk van de zone op drie niveaus belicht. Allereerst presenteerde Dorien de achterliggende theorie bij onze werkzaamheden, gebaseerd op het literatuuronderzoek naar effectieve bouwstenen voor docentprofessionalisering. Daarna ging Marieke in op de praktische toepassing van deze bouwstenen in de vorm van de proeftuin digitale peerfeedback. Tot slot vertelde Marlies over de eerste resultaten van de bewegingssensor, die momenteel op integraal beleidsniveau ingezet wordt bij verschillende instellingen.

Joke Voogt, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, reflecteerde als discussiant op de presentaties. Ze benadrukte de relevantie van het werk van de zone Docentprofessionalisering en het Versnellingsplan in een tijd waarin technologie geen bijzaak, maar noodzaak is geworden. Met haar feedback en de reacties van het publiek kunnen we onze producten verder optimaliseren.

Onze digitale wereldreis is nog maar net begonnen; in de zomer zullen we onze onderzoeksresultaten ook presenteren tijdens de (online) Onderwijs ResearchDagen, EAPRIL en EARLI 2021. Houd voor meer informatie de website van het Versnellingsplan in de gaten.

Foto door NASA via Unsplash

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.