
Placemat Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT
Deze placemat geeft docenten en management in het hoger onderwijs de ingredienten, bereidingswijze en serveertips om evidence-informed onderwijsinnovatie toe te
Versnellingsplan | De integrale Bewegingssensor
Start nu het gesprek in je instelling!
Onderwijsinnovatie met ICT is complex. Docenten spelen hierbij een belangrijke rol, maar kunnen dit niet alleen. Hoe breng je onderwijsinnovatie met ICT binnen je onderwijsinstelling in beweging? De zone Faciliteren en professionaliseren van docenten ontwikkelde de integrale ICT-bewegingssensor – een instrument dat helpt om het denken over onderwijsinnovatie met ICT te stimuleren en instellingen, academies en opleidingen in beweging te krijgen. Dat gebeurt aan de hand van vier pijlers die belangrijk zijn voor een integrale aanpak bij onderwijsinnovatie met ICT:
Het doel van de integrale ICT-bewegingssensor is om binnen de instellingen met diverse stakeholders zoals leden van het College van Bestuur, HRM, interne academie, docenten, leidinggevenden en/of onderwijsmanagers een inhoudelijk gesprek te voeren over onderwijsinnovatie met ICT. Met het accent op het faciliteren en professionaliseren van docenten.
De integrale ICT-bewegingssensor heeft twee vormen: een handreiking en een digitale tool. Ga je aan de slag met de bewegingssensor? Uitleg over de twee vormen vind je hieronder.
In de handreiking vind je een uitgebreide instructie over de Bewegingssensor en de wijze waarop je deze in je organisatie inzet. De handreiking bevat onder andere:
de digitale tool biedt de mogelijkheid om de bewegingssensor digitaal in te vullen. Dit kan tijdens de gesprekssessies over de pijler, maar je kunt hem ook goed inzetten om voorafgaand aan de gesprekssessies informatie op te halen waarna er tijdens de gesprekken meer de diepte in gegaan kan worden.
Ben je benieuwd naar ervaringen met de bewegingssensor? Universiteit Twente en Avans Hogeschool probeerden hem uit.
We zijn benieuwd naar je ervaringen met de integrale Bewegingssensor. Daarom vragen we alle deelnemers en gespreksleiders om na afloop van het gesprek ter plekke een korte vragenlijst in te vullen, bij voorkeur digitaal. (zie hiervoor de bijlage in de handreiking). We nemen de resultaten van de evaluatie mee voor doorontwikkeling van de integrale ICT-bewegingssensor.
De integrale ICT-bewegingssensor is een resultaat van de werkgroep ‘Integrale aanpak van de zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Leden van de werkgroep zijn: Conchita Alvarez (Politieacademie), Marlies ter Beek (Universiteit Twente), Dorien Hopster-den Otter (Universiteit Twente), Marie-José Kuypers (HAN) en Jacob Nouta (Hogeschool Leiden).
Wil je meer weten over de Bewegingssensor? Neem dan contact op met Wieteke Boulogne, projectleider zone Docentprofessionalisering via e-mail wietekeboulogne@gmail.com.
Deel deze pagina
Deze placemat geeft docenten en management in het hoger onderwijs de ingredienten, bereidingswijze en serveertips om evidence-informed onderwijsinnovatie toe te
Relatie leermateriaal en leeruitkomsten Stel: je bent docent bij de bachelor Pedagogische wetenschappen. Je wilt peer feedback organiseren binnen je
Wil je weten welke docentcompetenties relevant zijn voor onderwijs met ICT? Ga dan aan de slag met het raamwerk van
Ben je docent en wil je weten welke toetsvorm – die op afstand afgenomen kan worden – je het beste
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies