Zone-docentprofessionalisering

De integrale Bewegingssensor

Een handreiking en tool voor het in beweging brengen van onderwijsinnovatie met ICT

Start nu het gesprek in je instelling!

Onderwijsinnovatie met ICT is complex. Docenten spelen hierbij een belangrijke rol, maar kunnen dit niet alleen. Hoe breng je onderwijsinnovatie met ICT binnen je onderwijsinstelling in beweging? De zone Faciliteren en professionaliseren van docenten ontwikkelde de integrale ICT-bewegingssensor – een instrument dat helpt om het denken over onderwijsinnovatie met ICT te stimuleren en instellingen, academies en opleidingen in beweging te krijgen. Dat gebeurt aan de hand van vier pijlers die belangrijk zijn voor een integrale aanpak bij onderwijsinnovatie met ICT:

  1. Visie en beleid
  2. Leiderschap
  3. Professionalisering
  4. ICT-infrastructuur

Het doel van de integrale ICT-bewegingssensor is om binnen de instellingen met diverse stakeholders zoals leden van het College van Bestuur, HRM, interne academie, docenten, leidinggevenden en/of onderwijsmanagers een inhoudelijk gesprek te voeren over onderwijsinnovatie met ICT. Met het accent op het faciliteren en professionaliseren van docenten.


Artikel
De tool is de afgelopen tijd geevalueerd en gevalideerd door de zone. Het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs heeft hierover een artikel gepubliceerd. Je leest het artikel hier.

Handreiking en tool

De integrale ICT-bewegingssensor heeft twee vormen: een handreiking en een digitale tool. Ga je aan de slag met de bewegingssensor? Uitleg over de twee vormen vind je hieronder.

Bewegingssensor

Handreiking

In de handreiking vind je een uitgebreide instructie over de Bewegingssensor en de wijze waarop je deze in je organisatie inzet. De handreiking bevat onder andere:

  • (Achtergrond)informatie
  • Uitleg over de werkwijze in de praktijk
  • Een praatplaat
  • Gesprekskaarten per pijler

Download de handreiking hier

Digitale tool

de digitale tool biedt de mogelijkheid om de bewegingssensor digitaal in te vullen. Dit kan tijdens de gesprekssessies over de pijler, maar je kunt hem ook goed inzetten om voorafgaand aan de gesprekssessies informatie op te halen waarna er tijdens de gesprekken meer de diepte in gegaan kan worden. 

Ga hier naar de digitale tool

Bewegingssensor in praktijk

Ben je benieuwd naar ervaringen met de bewegingssensor? Universiteit Twente en Avans Hogeschool probeerden hem uit.

Lees hier het interview

Feedback

We zijn benieuwd naar je ervaringen met de integrale Bewegingssensor. Daarom vragen we alle deelnemers en gespreksleiders om na afloop van het gesprek ter plekke een korte vragenlijst in te vullen, bij voorkeur digitaal. (zie hiervoor de bijlage in de handreiking). We nemen de resultaten van de evaluatie mee voor doorontwikkeling van de integrale ICT-bewegingssensor.

De integrale ICT-bewegingssensor is een resultaat van de werkgroep ‘Integrale aanpak van de zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Leden van de werkgroep zijn: Conchita Alvarez (Politieacademie), Marlies ter Beek (Universiteit Twente), Dorien Hopster-den Otter (Universiteit Twente), Marie-José Kuypers (HAN) en Jacob Nouta (Hogeschool Leiden).

Wil je meer weten over de Bewegingssensor? Neem dan contact op met Wieteke Boulogne, projectleider zone Docentprofessionalisering via e-mail wietekeboulogne@gmail.com.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Product
Toolkit Blend je onderwijs

Blended leren. Een concept dat in onderwijsland hoog op de agenda staat. Ben je binnen je instelling bezig met blended

Quickscan-Gebruik-open-leermaterialen
Product
Quickscan Gebruik open leermaterialen

Werken met open leermaterialen heeft meer impact op een instelling dan alleen op docenten en het onderwijsproces. Heeft jouw instelling

Bouwstenen-voor-flexibel-onderwijs
Publicatie
Bouwstenen voor flexibel onderwijs

Wil jij aan de slag met flexibilisering van het onderwijs? En daadwerkelijk flexibel onderwijs ontwikkelen binnen je instelling? Deze publicatie

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies