Evaluatierapport: Open Educational Resources (OER) workshops

In 2020 gaf de zone Naar digitale (open) leermaterialen de eerste workshop Herontwerp je onderwijs met leermaterialen van anderen. Ben je benieuwd naar evaluatie en resultaten hiervan? Dat presenteert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) als deelnemende instelling van de zone in het Evaluatierapport Open Educational Resources (OER) workshops.  

 

Van stappenplan tot workshop

Na het ontwerpen en geven van de online workshop, kwam in samenwerking met de RUG, SURF en de HAN een stappenplan tot stand. Met dit stappenplan kun je een volledige (online) workshop ontwikkelen voor docenten zodat zij aan de slag kunnen gaan met open leermaterialen. In het stappenplan zijn de pilotworkshop van de HAN en de pilotworkshop van de RUG opgenomen.  

Na de pilotworkshop is de RUG verdergegaan met het geven van deze workshop. 43 RUG-docenten en -onderwijsondersteuners namen deel aan drie online workshops. In het evaluatierapport is te lezen wat de docenten, ondersteuners en workshopgevers hebben geleerd. De evaluatie bestaat uit drie onderdelen: 

  1. wat de deelnemers hebben geleerd en wat er is verbeterd naar aanleiding van hun feedback; 
  2. verhalen over gedragsverandering van de deelnemers; 
  3. wat de workshopgevers zowel organisatorisch als van de deelnemers hebben geleerd. 

Spoiler alert! 

In het rapport concludeert de RUG dat de workshops een succes zijn! Een kanttekening hierbij is dat tijd schaars is bij docenten, dus dat betekent dat voortdurende ondersteuning in de beginfase en ontzorgde ondersteuning op langere termijn noodzakelijk zijn. Dit kan onder andere door informatievoorziening, easy tooling, platformen en voldoende mankracht om academici zeer direct te ondersteunen. 

Aan de slag met de workshop

Ga je aan de slag met het stappenplan om een workshop te organiseren? Laat het ons weten. Je kan je workshopmaterialen (zoals PowerPointslides) delen met andere instellingen. Zo bouwen we gezamenlijk aan een bibliotheek van workshopmateriaal. Als je tips of hulp nodig hebt, laat het ons ook weten. 

Neem contact op met Lieke Rensink. Lieke is verbinder van de zone en projectleider Open leermaterialen bij SURF. 

Download het evaluatierapport hier

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Strategie
Transitieagenda Leren digitaliseren

Transitieagenda Leren digitaliseren Digitalisering als breekijzer voor de gewenste transitie in het hoger onderwijs Een hoger onderwijs met meer variatie

Strategie
#Zegja

ZEG JA TEGEN DIGITALISERING Alles is digitaal. Communiceren, leren, excelleren. Alles. De wereld is vol digitale prikkels. Ontdek hoe we

Strategie
Ik ben digitaal bekwaam

Het Project Ik ben digitaal bekwaam – een project van de zone Versterken van digitale human capital – is gericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies