Nieuwsbericht-whitepaper-realtime-studiedata

Publicatie whitepaper realtime studiedata

Zone-Studiedata

Instellingen in het hoger onderwijs werken met verschillende systemen die studiedata opleveren. Om beter te kunnen sturen op de kwaliteit van het onderwijs, de studievoortgang te bewaken en studiesucces te vergroten is er goed inzicht nodig in deze data. Het ontwikkelen van een realtime monitor kan hier een bijdrage aan leveren. Een realtime infrastructuur is een nieuw onderwerp dat een aanvulling vormt op de traditionele manier van werken met studiedata. De zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten publiceerde over dit onderwerp een whitepaper.

De basis van
dit whitepaper is gevormd door een pilot van de Open Universiteit (OU). De instellling vindt het belangrijk om studiedata, verzameld door verschillende organisatieonderdelen en binnen diverse systemen, in onderlinge samenhang te analyseren en te gebruiken. Daarom heeft de instelling een ‘data lake’ ontwikkeld waaraan verschillende analysetools gekoppeld kunnen worden. Op deze manier worden onder meer inloggedrag, aangeklikte items in de cursusstructuur, ingeleverde opdrachten en data van gemaakte zelftoetsen realtime gestreamd naar een monitortool. Docenten en tutoren hebben hierdoor zicht op diverse onderwijskundige thema’s zoals; risico op voortijdige uitval en meeliftgedrag van studenten. Deze informatie wordt gebruikt voor begeleiding van studenten en verbeteren van het onderwijs.

Gedurende het project bij de OU zijn randvoorwaarden in kaart gebracht om op een effectieve manier met (realtime) studiedata aan de slag te gaan. Daarnaast zijn ervaringen verzameld met betrekking tot de technologie, de organisatie, de privacy en onderwijskundige aspecten van docenten en IT-specialisten. Er ontstaat zo een totaalbeeld van de vele facetten die een rol spelen bij het werken met (realtime) studiedata. Instellingen die hiermee zelf aan de slag willen, kunnen hun voordeel doen met de inzichten, tips en ‘lessons learned’ van deze pilot. 
Je vindt het whitepaper in onze kennisbank.

Foto van Fabio Ballasina via Unsplash

Deel deze pagina

Actueel

Lees hier het laatste nieuws en meer
Nieuws
Het doek valt (bijna)

Het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT komt na vier succesvolle jaren aan het eind van deze maand officieel ten einde. Als

Column
Column Berent Daan: Op naar (1 mei) 2023

Auteur: Berent Daan, Programmadirecteur Digitaliseringimpuls Onderwijs Toen ik begin oktober de vacature onder ogen kreeg voor een programmadirecteur Digitaliseringsimpuls Onderwijs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees-meer-over-het-Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT