
Placemat Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT
Deze placemat geeft docenten en management in het hoger onderwijs de ingredienten, bereidingswijze en serveertips om evidence-informed onderwijsinnovatie toe te
Verbinder zone Evidence-Informed
Bij het innoveren van onderwijs zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Maar minstens zoveel routes die uiteindelijk de grote zee der mislukte vernieuwingen in stromen. Gelukkig realiseren we ons steeds meer dat er meer opties zijn dan alle ideeën uit één duim of één hoofd te halen. We kunnen leren van wat anderen al deden, we kunnen gebruik maken van onderzoek en we kunnen vaste stappen volgen om een proces succesvol te maken. Evidence-based, research-based, wetenschappelijk onderbouwd, bewezen effectief: zomaar wat begrippen die al een tijdje rondzingen in het onderwijs als het gaat om de rol van onderzoek bij het werken aan onderwijskwaliteit. Waarom die Engelse termen? Wat is het verschil? Wat voor hype is dit?
Veel platforms, landelijke organisaties en overheidsinstellingen zijn er maar druk mee en op allerlei plekken ontstaan publicaties, kennisbanken, platforms, toolboxen en ondersteuningsprogramma’s. Maar waar hebben we het precies over? En hoe zorgen we ervoor dat de relevantie niet alleen voor beleidsmakers en wetenschappers helder is, maar dat het ook daadwerkelijk iets oplevert voor de docent, de student of de leerling in de klas?
Eén vraag gaat hieraan vooraf: waarom is het van belang om bij het vernieuwen en verbeteren van onderwijs gebruik te maken van onderzoek?
Laten we het begrip ‘evidence-informed werken[1]’ eens verder verkennen. Zoals ook de zone Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT dat doet. Het gaat erom dat je kiest voor een onderbouwde aanpak en dat je bij het vernieuwen van je onderwijs grondig evalueert. Uiteindelijk gaat het erom wat je ermee kunt en hoe het van waarde kan zijn voor het onderwijs.
Evidence-informed werken levert een instelling, opleiding en docent het volgende op:
Het zoeken naar de juiste definitie van evidence-informed werken kan leiden tot oeverloze discussies zonder goed te weten hoe je het ook echt gaat doen. De ‘Elements of Evidence’ zijn ontwikkeld om niet te blijven hangen in definitie-discussies en handvatten te bieden die bijdragen aan onderwijsvernieuwing op een structurele, doordachte en procesmatige manier. Vijf elementen die bijdragen aan het onderbouwd werken aan onderwijsontwikkelingen:
De elementen bieden een mogelijkheid om zelf het juiste gesprek te voeren met collega’s en ook om te bepalen welke hiervan reeds van toepassing zijn, en waarmee je juist aan de slag wilt om het evidence-informed ontwikkelen van onderwijs te versterken.
Evidence-informed werken kun je verbinden aan drie onderdelen bij het vernieuwen van onderwijs. Denk aan het verzamelen van kennis, inzichten en informatie, het (gaan) implementeren van de vernieuwing en het ontwikkelen van nieuwe kennis. Je kunt je dus richten op Informatie, Implementatie en Kenniscreatie.
Vind, ken en gebruik onderbouwde bronnen en bronnen om te onderbouwen, maar maak ook bewust gebruik van verschillende soorten informatie, zoals goede voorbeelden van anderen. De eerste drie elementen hebben hier betrekking op. Gestructureerd en cyclisch werken aan de juiste stappen, op het juiste moment, om de gewenste ontwikkeling goed en duurzaam te implementeren, heeft te maken met implementatie. Het vierde element is hierop gericht. Kenniscreatie gaat over het in staat zijn om de effecten van de innovatie te volgen en meten. En daarmee kun je inzichten te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame implementatie, en die ook kennis opleveren voor anderen om zelf ook succesvol te kunnen innoveren. Het laatste element gaat hierover.
Je bent docent en zit in de curriculumcommissie van je opleiding. Na de zomer gaan jullie starten met een herontwerpproces van de opleiding. Hoe pak je dat nou evidence-informed aan? Een paar voorbeelden:
Deze vijf elementen van evidence-informed werken zijn een startpunt. Ze worden binnen het Versnellingsplan doorontwikkeld, bijvoorbeeld tot een groeimodel waarmee je een nulmeting kunt doen en je ambities kunt formuleren. Ook gaan we de elementen verder uitwerken en aanvullen met goede voorbeelden en contextinformatie. En wellicht zelfs tot een module ‘evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT’ zodat je ze direct kunt meenemen wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met herontwerp naar blended learning of je wilt meer met VR gaan werken bij onderwijs in praktijkvaardigheden.
Maar je kunt zelf ook nu al met deze elementen aan de slag. Een paar tips:
[1] * Kies gerust voor een vergelijkbaar begrip dat de lading dekt, als je uitslag krijgt van deze Engelse term 😉
Deel deze pagina
Deze placemat geeft docenten en management in het hoger onderwijs de ingredienten, bereidingswijze en serveertips om evidence-informed onderwijsinnovatie toe te
Welke factoren zijn van invloed op het evidence-informed onderwijsinnovatieproces binnen hoger onderwijsinstellingen? Met dit als centrale onderzoeksvraag interviewde de zone
Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT vormgeven binnen je organisatie Elke organisatie geeft op een eigen wijze invulling aan evidence-informed werken. Er
Gebruik je binnen je hoger onderwijsinstelling instrumenten voor evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT? Beschrijf deze dan in het template van de zone