Gezocht: leden voor de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden

Koersteam

Bijdragen aan digitaal praktijkvaardighedenonderwijs?

De werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden zoekt leden om de werkgroep te komen versterken. Dit is een multidisciplinaire werkgroep die zich bezighoudt met de mogelijkheden voor digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden. De werkgroep bestaat nu uit twee projectleiders en een projectsecretaris die opzoek zijn naar onderwijsprofessionals, onderzoekers, beleidsmedewerkers en ondersteuners met ervaring en expertise op het gebied van het praktijkonderwijs in een online vorm.

 

Nu we weer voor langer in een lockdown zitten wordt de kans op studievertraging voor studenten reëel omdat ze niet op een goede manier hun praktijkvaardigheden kunnen leren. We gaan op zoek naar oplossingen en samenwerkingsmogelijkheden om dit probleem zoveel mogelijk te beperken. Ook op de langere termijn levert inzicht in de mogelijkheden voor het online leren van vaardigheden bij aan de kwaliteit van ons hoger onderwijs.

– Esther van der Linde, projectleider

 

Waarom een werkgroep Online onderwijs in praktijkvaardigheden?

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 zijn we er achter gekomen hoe moeilijk het is om vaardigheden online aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan EHBO-vaardigheden, labvaardigheden of ergotherapeutische behandelingen.  Daarom werken we met de werkgroep Praktijkvaardigheden nu aan de volgende vraagstukken:

  • Welke vraagstukken en oplossingen zijn er bij het online leren van praktijkvaardigheden
  • En hoe kan landelijke samenwerking hierin leiden tot beter onderwijs?
  •  

Wat doet de werkgroep? ​

De werkgroep brengt experts op dit gebied samen en gaat zo opzoek naar oplossingen voor heersende vraagstukken.

 

In het AMC is razendsnel gekeken naar mogelijkheden om het onderwijs online door te laten gaan. Initieel werd ingezet op een online versie van bestaand onderwijs, maar al snel viel het kwartje, ging men terug naar de leerdoelen en bedachten we nieuwe concepten met wat wél mogelijk was. Dit kwartje werd ons aangereikt door kennisdeling van anderen, en daarom moeten we proberen om deze stromen beter te benutten.

– Stijn Bos, projectleider

 

Wie we zoeken voor de werkgroep?

  • Onderwijsprofessionals met praktijkervaring en een netwerk uit alle relevante sectoren van het hoger onderwijs.
  • Onderzoekers, beleidsmedewerkers en ondersteuners met expertise op gebieden zoals simulatie, het aanleren en toetsen van vaardigheden en video.
  •  

Waarom meedoen?

Deelname aan de werkgroep betekent onderdeel zijn van een groot netwerk van innovators en experts, en geeft je bovendien vroege toegang tot opgedane kennis over online onderwijs in praktijkvaardigheden​. Je krijgt de kans om invloed uit te oefenen op landelijke samenwerkingen en diepgaand inzicht in trends in het hoger onderwijs te krijgen. Deelname aan de werkgroep vraagt ongeveer een dagdeel per week.

Contactpersonen

Esther van der Linde (projectleider): Esther.vanderlinde@han.nl
Stijn Bos (projectleider): s.a.bos@amsterdamumc.nl
Sjieuwke Dankert (projectsecretaris): sjieuwke.dankert@surf.nl

Meer weten over de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden? Ga naar de pagina van de werkgroep.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Publicatie
Whitepaper Digitale Leermaterialen

Een ‘Spotify’ voor studieboeken Tijdens de bijeenkomst van 6 november sprak het Koersteam haar ambitie uit een bijdrage te willen