zone-digitale-leermaterialen

Visiedocument leermaterialen 2025

De optimale mix van leermaterialen in 2025

Binnen de zone Naar digitale (open) leermaterialen wordt gewerkt aan de volgende ambitie:

Op 1 januari 2023 zijn instellingen voor hoger onderwijs in Nederland in staat om docenten en studenten de mogelijkheid te bieden een voor hen optimale mix van leermaterialen samen te stellen en te gebruiken.

Om beter te kunnen bepalen welke stappen nodig zijn om de ambitie van de zone Digitale leermaterialen te realiseren, wenst het Koersteam van het Versnellingsplan meer inzicht krijgen in het heden en de toekomst van digitale leermaterialen. Daarom is de volgende opdracht tot visievorming geformuleerd:

“Ontwikkel een concrete visie op hoe het hoger onderwijs digitale leermaterialen in het onderwijs idealiter wil gebruiken, met daarbij een roadmap welke stappen gezet kunnen worden in de komende 5 jaren.”

Visie en bouwstenen

Voor de uitvoering van de opdracht is uitgegaan van de volgende twee onderdelen:

  1. Visievorming: Hoe ziet het proces om te komen tot samenstellen en gebruiken van de optimale mix van leermaterialen door docenten en studenten er in 2025 idealiter uit?
  2. Bouwstenen: Wat is er nodig voor studenten en docenten om de optimale mix van leermaterialen te kunnen samenstellen en gebruiken?

Dit visiedocument is ontwikkeld door een werkgroep binnen de zone Naar digitale (open) leermaterialen. Het document presenteert een visie die is opgedeeld in 8 visiestatements. Om deze visie(statements) vanuit de huidige situatie te realiseren zijn bouwstenen beschreven. Ook zijn de urgentie, de kansen, de huidige situatie en een onderbouwing voor de visiestatements en bouwstenen om dit te realiseren beschreven. De werkgroep verwacht dat dit een stevige basis vormt voor gerichte stappen, om zo een versnelling in het juiste gebruik van digitale (open) leermaterialen te realiseren.

Download het visiedocument hier

Werkgroep

De werkgroep bestaat uit de volgende personen:

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Publicatie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Publicatie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies