Zone-Human-Capital

Digitale CompetentiePeiler

Integreer digitale competenties in profielen voor (hoger) onderwijs en werk

Weet een verpleegkundige om te gaan met het elektronische dossier van zijn patiënt? En kan een agrariër sensordata uit verschillende systemen combineren om zo een optimale aanpak te kiezen? De vraag naar digitale competenties neemt in vrijwel alle beroepen toe. Aan ons de taak om studenten voorbereid en digitaal bekwaam het werkveld in te laten stromen.

Daarvoor is de Digitale CompetentiePeiler: een tool om aandacht te besteden aan het integreren van digitale competenties in competentieprofielen – in zowel opleidingsprofielen in het onderwijs als functieprofielen in het werkveld. Ontwikkeld door de zone Versterken van digitale human capital.

Een opleidings- of werkprofiel scannen op digitale competenties

Overzichtelijk maken welke digitale competenties nog missen

Zelf missende digitale competenties integreren in jouw profiel

Over de Digitale CompetentiePeiler

Voorbeelden digitale competenties

Hieronder vind je twee voorbeelden waarom digitale competenties belangrijk zijn in het werkveld. Wil je (nog meer) sector gerelateerde of bachelor en master voorbeelden van digitale competenties? Het zit allemaal geïntegreerd in de Digitale CompetentiePeiler.

Voorbeeld 1 Verpleegkundige

Dit is Floor. Floor is verpleegkundige. Ook zij heeft digitale competenties nodig voor haar beroep. Ze verwerkt de statussen van patiënten in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Ze begrijpt hoe die digitale informatie is opgebouwd en welke informatie ze moet toevoegen. Ook kent ze de waarde van de digitale informatie voor anderen in de zorgketen, zoals artsen. Dit leerde ze tijdens haar opleiding en past ze nu toe in haar werk.

Screenshot 2021-10-29 at 13-22-13 #Zegja - korte versie

Voorbeeld 2 Docent

Dit is Sam. Sam is docent Engels. Tijdens zijn opleiding aan de universiteit leerde hij welke rol digitale competenties spelen bij het aanleren en bijhouden van een vreemde taal. Nu zet hij zijn eigen digitale competenties in om zijn studenten hetzelfde te leren. Zo leert hij ze Engels via apps – denk aan songs via Spotify. Hedendaags én verfrissend voor de studenten. Ook maakt hij gebruik van andere digitale leermaterialen, zoals kennisclips en podcasts.

Screenshot 2021-10-29 at 13-26-43 #Zegja - Wij zeggen ja tegen digitalisering

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Strategie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Strategie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies