
Referentiekader privacy en ethiek voor studiedata
Studiedata bieden steeds meer mogelijkheden om het hoger onderwijs beter, effectiever en efficiënter te maken. Om de voordelen te kunnen
Versnellingsplan | Digitale CompetentiePeiler
Hoe toekomstbestendig zijn onze studenten en beschikken ze over de digitale competenties waar het werkveld op zit te wachten? Om die vraag te kunnen beantwoorden – en er tevens mee aan de slag te gaan – ontwikkelt de zone Versterken van digitale human capital de Digitale CompetentiePeiler. De peiler komt in 2022 beschikbaar, en helpt zichtbaar te maken welke digitale competenties in de verschillende werkgebieden of beroepsdomeinen relevant zijn. Op deze pagina lees je wat je met de Digitale CompetentiePeiler kan.
We zoeken mensen die de Digitale CompetentiePeiler willen gebruiken én ons van feedback willen voorzien. Heb je interesse? Vul dan het onderstaand formulier in. We nemen dan contact met je op. Bij vragen, stuur dan een e-mail naar Brenda Vos (brenda@be-enabled.nl).
De Digitale CompetentiePeiler helpt om de abstracte competenties van het Framework Digital Competences for citizens om te zetten naar contextrijke competenties voor een opleidingsprofiel.
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de verwachte werking van de Digitale CompetentiePeiler. De competenties komen overeen met de competenties uit het Framework Digital Competences.
Competentie 1.1 Data kunnen browsen, zoeken en filteren.
Competentie 2.2. Delen door middel van digitale technologieën:
Competentie 3.1 Digitale inhoud creëren
Competentie 3.2 Informatie kunnen aanpassen, verfijnenen, verbeteren en integreren
De zone Human Capital houdt zich bezig met de vraag: Hoe ontwikkel je de digitale toekomstbestendigheid bij de student? De leercirkel van Maslow vormt hierbij het uitgangspunt. Bewustzijn en bekwaamheid staan hier centraal. De ontwikkeling van bewustzijn en bekwaamheid ontwikkelt zich bij mensen via 4 fasen. Elke van deze fasen vraagt om andere informatie en ervaringen. Studenten hebben dus, om (bewust) digitaal bekwaam te raken, verschillende ervaringen en input nodig. Dat zie je in het figuur hiernaast. Dit is de gedachtegang achter de Digitale CompetentiePeiler.
Deze tool is voor profielontwikkelaars, opleidingsontwikkelaars, curriculumontwikkelaars, onderwijskundigen, docenten (met ontwikkeltaken). Zij gebruiken de Digitale CompetentiePeiler om zo hun opleiding digitaal toekomstbestendig te maken. De tool is ook te gebruiken door HR-functionarissen in het werkveld/beroepsdomein (voor functieprofielen).
De Digitale CompetentiePeiler bevat een overzicht van alle digitale competenties die inhoud geven aan de term ‘toekomstbestendigheid’. De Digitale CompetentiePeiler matcht een opleidingsprofiel met het Framework Digital Competences for citizens. Zo kun je bestaande digitale competenties herkennen, en missende competenties toevoegen.
De Digitale CompetentiePeiler geeft inzicht in de digitale competenties die in een vakgebied voorkomen, op verschillende niveaus. Ook laat het zien waar al digitale competenties voorkomen in een opleidingsprofiel, en waar nog kansen liggen.
Door de Europese Commissie is het Framework Digital Competences for citizens opgesteld. Dit framework geeft de competenties weer die de toekomstige Europese burger in enige mate moet bezitten om volwaardig deel te kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Dit framework is de basis voor de term (digitale) ‘toekomstbestendigheid’ bij de Digitale CompetentiePeiler. Een opleiding is dus in feite pas toekomstbestendig, als de studenten bekwaam worden in de digitale competenties, die voor hun vakgebied relevant zijn.
De basis ligt bij het verwerken van digitale competenties in de opleidingsprofielen. Om ze daadwerkelijk in het onderwijs te krijgen, moet nagedacht worden over de werkvormen in het onderwijs.
Door een opleidingsprofiel te matchen met het Framework Digitale Competenties, wordt zichtbaar welke digitale competenties missen en welke al in het opleidingsprofiel zitten. De Digitale CompetentiePeiler helpt om de relevante digitale competenties toe te voegen aan het profiel.
Staat je vraag er niet bij? Stel hem hier! Je krijgt persoonlijk antwoord.
Deel deze pagina
Heb je vragen over de Digitale CompetentiePeiler? Neem dan contact op met:
Brenda Vos brenda@be-enabled.nl
Studiedata bieden steeds meer mogelijkheden om het hoger onderwijs beter, effectiever en efficiënter te maken. Om de voordelen te kunnen
Hoe kunnen hoger onderwijsinstellingen een efficiënter en toegankelijker systeem ontwikkelen voor digitale en open leermaterialen waarbij onderwijsinstellingen de regie hebben?
Snel naar: Aanmelden Challenges Over Updates Contact Wil jij met je startup of onderwijsinstelling samenwerken aan een innovatieve oplossing voor
Transitieagenda Leren digitaliseren Digitalisering als breekijzer voor de gewenste transitie in het hoger onderwijs Een hoger onderwijs met meer variatie
Blijf op de hoogte van het Versnellingsplan
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies