Dag I van de SURF Onderwijsdagen 2019

Online werkbezoek Minister Van Engelshoven

Op dinsdag 7 april bracht Minister Van Engelshoven haar eerste digitale werkbezoek ooit en wel aan het ComeniusNetwerkSURF en het Versnellingsplan. Aanleiding van het bezoek was de Vraagbaak Online Onderwijs, een community gestart door de Vereniging Hogescholen (VH), de Vereniging van Universiteiten (VSNU), SURF en het Versnellingsplan toen op 12 maart het besluit viel dat instellingen hun deuren moesten sluiten vanwege COVID-19.

De Minister belde met ongeveer twintig deelnemers vanuit woonkamers, werk- en studeerkamers. Erwin Bleumink, bestuurder bij SURF en lid van de stuurgroep van het Versnellingsplan, heette de minister van harte welkom. Erwin refereerde aan het vorige bezoek van de minister, nog niet zo lang geleden op 3 februari: “Toen hadden we nog niet kunnen voorspellen dat de omschakeling naar volledig online onderwijs zo snel zou gebeuren.”

Vraagbaak Online Onderwijs

Annette Peet, projectleider Open en Online Onderwijs bij SURF, en Johanna de Groot, programmamanager van het Versnellingsplan, trapten het werkbezoek af. Ze vertelden over het ontstaan van de Vraagbaak. Annette: “We proberen mensen wegwijs te maken in de enorme brij aan informatie die er ontstaat. We doen dat door samen met instellingen informatie te delen: Waar is iedereen mee bezig? Kunnen we overzichten bieden? Waar kunnen we elkaar helpen? Dit lukt met dank aan het netwerk dat we in de jaren hebben opgebouw, ook dankzij verschillende regelingen vanuit het Ministerie van Onderwijs.” Johanna: “Mede dankzij de samenwerking die er al was, wisten we elkaar snel te vinden. We zien nu dat er via de Vraagbaak kennis en expertise wordt uitgewisseld tussen instellingen en tussen experts. Het is uniek hoe snel dat van de grond is gekomen.”

Lees het hele verslag hier.

Op de Vraagbaak wordt kennis en expertise over online onderwijs samengebracht. De activiteiten van de Vraagbaak bestaan uit het faciliteren van het delen van expertise via SURF Communities, het opvangen van vragen vanuit instellingen via VraagbaakOnlineOnderwijs@surf.nl, en het organiseren van webinars over de omschakeling naar online onderwijs.

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
header_handreiking_digitaal_toesten
Publicatie
Handreiking Digitaal toetsen op afstand

Handreiking Digitaal toetsen op afstand Het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT publiceert een handreiking Digitaal toetsen op afstand. De handreiking biedt

Publicatie
Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT

Versnellingsagenda Onderwijsinnovatie met ICT De Vereniging van Universiteiten, Vereniging Hogescholen en SURF presenteren gezamenlijk een Versnellingsagenda voor onderwijsinnovatie. Het eerste