Zone-Studiedata

Statistisch Handboek Studiedata

Iedereen die met studiedata werkt kent het vraagstuk wel: je ziet een duidelijk verschil tussen twee groepen studenten voor en na een nieuwe beleidsmaatregelen, maar mag je er wel conclusies aan verbinden? En zo ja, welke toets moet je gebruiken en aan welke voorwaarden moet je data dan voldoen?

Om een antwoord te kunnen geven op deze, en andere, vragen, heeft de zone Studiedata het Statistisch Handboek Studiedata (SHS) opgeleverd. Het SHS is een site die continue wordt doorontwikkeld en uitgebreid met programmeertalen en case studies. Momenteel zijn er toetsmatrixen beschikbaar voor R en Python.

Het SHS fungeert als een gemeenschappelijke standaard voor statistische toetsen met studiedata. Het is ook een gemeenschappelijk groeidocument waar voortdurend aan wordt gewerkt. Aanvoerder van de zone Studiedata, Theo Bakker, schreef eerder: “Nu het gebruik van studiedata toeneemt, neemt ook de behoefte aan valide en betrouwbare analyses toe. Vaak volstaat voor een eerste indruk een beschrijvende statistiek in tabellen of grafieken. Maar om te bepalen of verbanden significant zijn en of een toets uitgevoerd mag worden, is meer nodig.” De hele blog van Theo lees je hier.

De lancering van het SHS vond plaats op 14 februari 2020. Een verslag daarvan vind je hier.

Download het handboek hier 

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Publicatie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies