Versnellingsplan

Webinar: Maak optimaal gebruik van de itembank voor digitaal toetsen

Steeds meer onderwijsinstellingen toetsen digitaal. Hoe gaan we om met de schat aan digitale toetsvragen die hierdoor ontstaat? Goed ingerichte itembanken zijn een handig hulpmiddel en een kans om toetsen naar een hoger niveau te brengen. Ook maakt het samenwerken aan collecties eenvoudiger. Volg dit webinar van de werkgroep Toetsen op afstand en leer hoe je optimaal gebruik maakt van jouw itembank. Inclusief uitleg over hun nieuwe handboek over itembanken.

Datum: Vrijdag 19 november 
Tijd: 11.00 – 12.00 uur 

“Zolang veel docenten nog steeds een la met eigen toetsen hebben, is er sprake van groot kapitaalverlies” 
Cees van der Vleuten, hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit Maastricht (uit de thema-uitgave Toets- en vraagbanken in het onderwijs) 

In dit webinar 

Een itembank is een database met toetsvragen die zijn voorzien van verschillende kenmerken. Zo kun je toetsvragen eenvoudig vinden en selecteren. Maar hoe ontwikkel en bewaar je toetsvragen zo dat je er optimaal gebruik van maakt? Wat zijn de mogelijkheden voor formatief toetsen? En waar moet een goed toetssysteem (voor jouw instelling) aan voldoen? 

In dit webinar leggen we uit hoe je itembanken overzichtelijk en duurzaam inricht. Dat doen we aan de hand van het handboek In vijf stappen naar een itembank met toetsvragen. Ook laten we zien hoe je met een goede itembank de weg vrijmaakt voor het samenwerken aan collecties van toetsvragen, binnen en tussen instellingen. En gaan we in op het inzetten van een itembank voor formatief toetsen.  

We bespreken ervaringen uit de praktijk. Tussendoor en na afloop in een Q&A met de sprekers, is gelegenheid voor het stellen van jouw persoonlijke vragen. 

Sprekers 

  • Annette Peet – Projectmanager SURF en Werkgroep Toetsen op Afstand 

  • Eky Fioole – Hogeschooldocent en ICTO-adviseur bij Avans Hogescholen 

  • Silvester Draaijer – Programmamanager VU Network for Teaching and Learning aan de Vrije Universiteit Amsterdam 
  • Naast Eky Fioole en Silvester Draaijer, zijn ook andere experts uit de SIG Digitaal toetsen aanwezig om hun praktijkervaringen te delen.  

Voor wie 

Dit webinar is interessant voor docenten, (ICT en) onderwijsadviseurs, opleidingsmanagers, functioneel beheerders en toetsdeskundigen 

Na dit webinar 

  • Ken je het nut en de noodzaak van een goed georganiseerde itembank 

  • Heb je concrete handvatten voor het opzetten en beheren van een itembank  

  • Weet je wat de meerwaarde van itembanken is voor formatief toetsen 

Napraten 

Wil je informeel napraten met de sprekers en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur.  

Terugkijken 

Na afloop van dit webinar delen we een verslag en de opname met de deelnemers. Het verslag en de opname publiceren we ook op de Vraagbaak Online Onderwijs

Webinar 26 november: Toetsen op afstand doe je zo

De werkgroep organiseert nog een webinar: op 26 november vertelt de werkgroep je over hoe je de keuze kunt maken voor de beste (digitale) toetsvorm. Daarover lees je hier meer.

Meld je hier aan voor het webinar

Agenda

De volgende activiteiten staan op de agenda voor het Versnellingsplan

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies