Versnellingsplan

Webinar: Studentenbetrokkenheid vergroten met open pedagogy

Wil jij de betrokkenheid van studenten vergroten en hun leren versterken? Open pedagogy is hiervoor een mooie manier. Maar wat is open pedagogy nou precies? En hoe pas je het toe in de praktijk? Daarover gaat dit webinar van de Vraagbaak Online Onderwijs op 11 maart 2022. 

Datum: Vrijdag 11 maart
Tijd: 11.00 – 12.00 uur
Investering: Gratis

Open Pedagogy gaat over het inzetten van leeractiviteiten met een ‘open’ component. Denk aan studenten die samen een open beschikbaar tekstboek ontwikkelen of publiekswebsite voor mensen die gezonder willen eten. Met Open Pedagogy verschuift de focus van het halen van een tentamen naar het bijdragen aan het leerproces van andere studenten en de maatschappij door kennis te delen. Het is bekend dat Open Pedagogy studentbetrokkenheid vergroot. Omdat studenten zelf materialen maken, en dit delen met anderen voelen ze zich meer verantwoordelijk voor een product. Ook voelen ze zich onderdeel van een professionele community omdat ze vaak anders samenwerken met docenten.

In dit webinar

In dit webinar nemen Marjon Baas (Adviseur Teaching and Learning Centre Hogeschool Saxion), Ria Jacobi (Beleidsadviseur Onderwijsinnovatie Hogeschool Inholland) en Michiel de Jong (Open Education coördinator Technische Universiteit Delft, lid zone Naar digitale (open) leermaterialen) je mee in de theorie van open pedagogy als onderdeel van Open Education en delen ze voorbeelden van hoe Open Pedagogy wordt toegepast binnen hun eigen instelling.

Op het programma:

 • Introductie open pedagogy
 • De vier pijlers van open pedagogy
  En de link met de praktijkvoorbeelden uit dit webinar
 • Drie praktijkvoorbeelden
  Hogeschool Inholland, Saxion Hogeschool en Technische Universiteit Delft
 • Effect en impact open pedagogy
  Op studentenbetrokkenheid en versterken van leerproces
 • Open Pedagogy in jouw praktijk?
  Voorbeelden van de deelnemers

Voor wie? 

Dit webinar is voor alle docenten en andere onderwijsprofessionals (ondersteuners, beleidsmakers, ICT&O adviseurs) die geïnteresseerd zijn de mogelijkheden van open pedagogy voor betrokken studenten.

Na dit webinar

 • Weet je hoe Open Pedagogy past binnen het gehele plaatje van “Open” (waaronder open Education en open Science)
 • Begrijp je hoe Open Pedagogy bijdraagt aan studentbetrokkenheid en de sense of community
 • Heb je ideeën inspiratie en ideeën opgedaan over hoe je open pedagogy in je eigen onderwijs in kunt zetten.
 • En kom je misschien tot de constatering dat er al meer Open Pedagogy is dan je denkt…

Alvast verdiepen?

Napraten 

Wil je informeel napraten met de sprekers en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur.  

Terugkijken 

Na afloop van dit webinar delen we een verslag en de opname met de deelnemers. Het verslag en de opname publiceren we ook op de Vraagbaak Online Onderwijs

Meld je hier aan voor het webinar

Agenda

De volgende activiteiten staan op de agenda voor het Versnellingsplan

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies