
Maturity model voor onderwijsinnovatie met EdTech
De werkgroep EdTech voor onderwijsinnovatie heeft een maturity model gemaakt voor onderwijsinnovatie met EdTech. Het model is in eerste instantie
Versnellingsplan | Startup in Residence EdTech
Wil jij met je startup of onderwijsinstelling samenwerken aan een innovatieve oplossing voor een uitdaging in het hoger onderwijs? Lees dan snel verder over het Startup in Residence EdTech programma van de werkgroep EdTech voor onderwijsinnovatie.
De werkgroep is in 2022 gestart met het Startup in Residence (SiR) EdTech programma voor hogescholen en universiteiten die met innovatieve organisaties willen samenwerken aan uitdagingen binnen het onderwijs, waarbij educatieve technologie een mogelijke oplossing biedt. Het SiR-programma ondersteunt, faciliteert en maakt samenwerking tussen onderwijsinstellingen en innovatieve startups makkelijker.
Wil je als innovatieve startup meewerken aan uitdagingen in het hoger onderwijs waarbij educatieve technologie (EdTech) een oplossing kan bieden? Meld je dan nu aan voor één van de zeven challenges van een aantal hoger onderwijs instellingen in Nederland. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 5 juli 2022. De kickoff van het SIR programma is op 20 oktober. De doorlooptijd van het programma is ongeveer 6 maanden. Meld je hier aan met jouw innovatieve oplossing. Bekijk de challenges hieronder.
Zeven hogescholen en universiteiten formuleerden in samenwerking met de werkgroep EdTech hun challenge. Die variëren van het ontwikkeling van een online omgeving voor informatievoorziening rondom (her)ontwerp van blended onderwijs tot aan een oplossing voor efficiëntere beoordeling van toetsing bij grote groepen. Een korte samenvatting van elke challenge lees je hier. De uitgebreide versie van elke challenge vind je hier.
De challenge van de Hogeschool van Utrecht staat in het teken van het verbeteren van samenwerken in een cloud omgeving tussen studenten onderling. Naast 24/7 toegang tot deze cloud dient dit ook veilig te gebeuren. Het ontzorgen van de docenten is daarnaast een belangrijk speerpunt.
Vraag/challenge voor startups
Draag bij aan een oplossing waarbij studenten in staat zijn samen te werken in een cloudomgeving waar ze continu toegang toe hebben en die hen de mogelijkheid biedt veilig te oefenen in een realistische omgeving.
De Hogeschool Utrecht en De Haagse Hogeschool slaan voor deze challenge de handen ineen om docenten en studenten in staat te stellen cybersecurity onderwijs in co-creatie te ontwikkelen en uit te voeren. Er is daarom behoefte aan een digitale oplossing die sectorbreed ingezet kan worden. De controle over de leerervaring en eigendomsrechten moet bij de instellingen liggen.
De vraag/uitdaging aan startups
Ontwikkel of draag bij aan een digitale oplossing die docenten en studenten sectorbreed in staat stelt om in co-creatie cybersecurity onderwijs te ontwikkelen en uit te voeren.
De Universiteit Utrecht heeft verschillende transdisciplinaire onderwijsinitiatieven ontwikkeld, waarbij studenten samenwerken met onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partners om samen oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken. Op dit moment is het lastig voor de initiatiefnemers van dit type onderwijs en maatschappelijke organisaties en bedrijven om elkaar te vinden. In dit project vraagt de Universiteit Utrecht hulp van startups om dit proces te vereenvoudigen met behulp van EdTech.
De vraag/uitdaging aan startups
Ontwikkel een oplossing die de verbinding tussen externe partners en challenge-based learning initiatieven binnen de Universiteit Utrecht mogelijk maakt om maatschappelijke uitdagingen te koppelen aan multidisciplinaire studententeams.
Lees de gedetailleerde beschrijving van deze uitdaging hier.
De Haagse Hogeschool is op zoek naar een online omgeving waar docenten blended onderwijs kunnen (her)ontwerpen met behulp van een database vol met goede voorbeelden en ondersteunende informatie. Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom is het voor elke docent prettig om aan de hand van goede voorbeelden van blended onderwijs zijn of haar eigen onderwijs te ontwikkelen.
Vraag/challenge voor startups
Ontwikkel een online omgeving die docenten ondersteunt bij het ontwerpen van blended onderwijs met behulp van een database aan ondersteunende informatie.
Respons ontvangen op een evaluatie is een uitdaging, ook in het onderwijs. Elke onderwijsinstelling heeft baat bij ingevulde studentevaluaties over de docent(en) en desbetreffende cursus. De challenge waar Tilburg University voor staat is de responspercentages verhogen om zo, aan de hand van feedback, de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het doel is om zowel de student als de docent te motiveren om een evaluatie serieus op te pakken.
Vraag/challenge voor startups
Draag bij aan het verhogen van de responspercentages tot aanvaardbare niveaus van de evaluaties van cursussen en docenten om bruikbare feedback en gegevens te verzamelen die kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Hoe kan een docent open vragen efficiënt beoordelen bij grote aantallen studenten zonder verlies van feedbackmogelijkheid en kwaliteit van de beoordeling? Tilburg Law School is op zoek naar een technische oplossing voor deze challenge. Er is al eerder onderzoek naar gedaan wat verschillende gedachten opleverde. Kan een algoritme in combinatie met rubrics een oplossing bieden? Of kan specifieke codering helpen bij het beoordelen?
Vraag/challenge voor startups
Draag bij aan een oplossing waarmee docenten op een efficiënte manier vragen kunnen beoordelen van examens met zeer grote aantallen studenten, zonder de kwaliteit van de beoordeling en feedbackmogelijkheden die het biedt te verliezen.
De Vrije Universiteit is op zoek naar een oplossing waarbij studenten gedurende hun hele studietijd worden gecoacht op academische schrijfvaardigheid. Monitoring en mogelijkheid tot bijsturing is daarvoor van belang. De wens is om dit zonder inzet van extra tijd door docenten te verwezenlijken. Je leest de volledige challenge hier.
Vraag/uitdaging voor startups
Draag bij aan een oplossing die studenten gedurende hun hele studie begeleidt bij academische schrijfvaardigheden, zodat zij hun vaardigheden kunnen ontwikkelen om het gewenste niveau van academisch schrijven te bereiken.
Startup in Residence (SiR) is een bewezen manier om publieke organisaties te verbinden met innovatieve bedrijven, waaronder startups. Naast de ambitie om samenwerking te stimuleren, beoogt het programma uitdagingen waar het onderwijs voor staat aan te pakken en innovatieve oplossingen hiervoor te ontwikkelen. De focus ligt bij dit programma op toepassingen van EdTech in het hoger onderwijs.
Het doel van het programma is om als onderwijsinstellingen meer vraaggestuurd en vanuit co-creatie samen te werken met innovatieve bedrijven die EdTech oplossingen ontwikkelen. Daarnaast is het doel om met instellingen te investeren in startups met de beste innovatieve ideeën, zodat hun prototypes ontwikkeld kunnen worden tot succesvolle producten die het onderwijs verbeteren. De instelling werkt in de pilot actief mee aan het aanscherpen en finaliseren van de oplossing. Is de pilot succesvol en willen beide partijen verder? Dan heeft de onderwijsinstelling de mogelijkheid om als ‘launching customer’ op te treden.
EdTech betreft alle technologie, zowel hard- als software, die ontwikkeld is voor de verbetering van onderwijsprocessen en logistieke vraagstukken binnen een onderwijsinstelling.
Dit programma is geschikt voor onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs die graag willen samenwerken met (kleine), innovatieve bedrijven. Door de opzet van het programma wordt dit op een laagdrempelige manier gefaciliteerd.
Waarom meedoen?
De doorlooptijd van het programma is ongeveer één jaar, waarbij de eerste vier maanden voorbereiding zijn, zes maanden looptijd en twee maanden evaluatie. De deelnemende instelling reserveert €10.000,- pilot budget per challenge, plus budget en bemensing voor het volgen van het trainingsprogramma, uitvoeren van de pilot met de startup en vervolgens eventueel implementeren van de oplossing.
Daarnaast dient de instelling toegang te verlenen tot relevante data en contacten om de innovatieve startup te assisteren. Verder is men onderdeel van het mentor- en trainingsprogramma. Er wordt verwacht dat de instelling hierbij nauw samenwerkt met de startup om het programma tot een succes te maken, middels experimenteren, testen en evalueren.
Allereerst worden er door het programmateam challenges verzameld bij onderwijsinstellingen. Op basis daarvan wordt een selectie gemaakt op basis van een aantal eisen en randvoorwaarden. Met de geselecteerde ‘challengehouders’ worden vervolgens sessies gepland om deze concreter te maken. Na een tweetal challenge dagen wordt er met een aantal ‘challengehouders’ een zogenaamd SiR-contract getekend. Dit de start is van een samenwerking en zoektocht naar innovatieve organisaties die een oplossing kunnen indienen.
Vervolgens gaat het projectteam aan de slag met het tenderproces op basis van de challengeomschrijving. Wanneer deze akkoord is zal deze gepubliceerd worden en is het tijd om zoveel mogelijk startups te bereiken voor eventuele oplossingen. Na een wettelijk vastgelegde periode waarin men zich kan inschrijven als bedrijf, is het tijd om een selectie te maken van geschikte oplossingen. Dit proces verloopt ook op een gestructureerde, vooraf vastgelegde manier. Is er een geschikte samenwerkingspartner gevonden? Dan kan er gestart worden met het co-creatie proces tussen de onderwijsinstelling en startup. Gedurende de incubatiefase wordt er door beide partijen een mentor- en trainingsprogramma gevolgd, gericht op specifieke thema’s die tijdens een dergelijk proces relevant zijn.
Het Startup in Residence programma is geschikt voor innovatieve startups die het een uitdaging vinden om samen met instellingen in het hoger onderwijs een innovatie oplossing te zoeken voor een ‘challenge’. Het is een unieke kans om samen te werken met een instelling en het hoger onderwijs te innoveren. Gedurende de looptijd van het programma krijgen zowel startups als instellingen ondersteuning en extra kennis en ervaring aangeboden om hun product of dienst verder te ontwikkelen.
Deelnemende instellingen: de sleutel van het programma ligt bij de deelnemende hogescholen en universiteiten die een challenge inbrengen. De eerste versie van SiR EdTech is bedoeld om duidelijk te krijgen of deze aanpak door deelnemende instellingen wordt gezien als een verrijking
Werkgroep EdTech voor onderwijsinnovatie: De werkgroep EdTech is de aanvoerder van het programma. Het projectteam van de werkgroep helpt de instellingen met het formuleren van challenges waar de startups zich voor aan kunnen melden. Dit gaat om een gerichte uitdaging, met daarbij een aantal criteria waar een voorstel op beoordeeld gaat worden. Daarnaast is het projectteam verantwoordelijk voor het werven van startups en mentoren, het trainingsprogramma voor de instellingen en startups vormgeven en vervolgens uitvoeren van het daadwerkelijke programma, incl het opzetten en begeleiden van de beoogde pilots.
SURF: SURF ondersteunt bij het opzetten en begeleiden om zo alle noodzakelijke randvoorwaarden te bewaken. Dit betreft o.a. het inkoopproces coördineren en de juiste mensen binnen SURF aansturen.
Wat voor resultaten hebben andere Startup in Residence-programma’s behaald?
Startup in Residence is een bewezen methodiek, ontwikkeld door de Gemeente Amsterdam, die al bij meerdere organisaties uit de publieke sector een succes is gebleken. Zo heeft het programma bij de Gemeente Amsterdam[1] tussen 2015-2018 geleid tot een selectie van 34 startups en hen beloond met deelname aan het zogenaamde incubatieprogramma. Van deze groep was er met 16 van deze organisaties een daadwerkelijke samenwerking tot stand gekomen in verschillende vormen van publiek-private samenwerkingen. De werkgroep EdTech wil deze beweging ook binnen het onderwijslandschap realiseren, zodat ook binnen deze sector dergelijke samenwerkingen groeien. Hiervoor worden de basisfacetten van het programma gebruikt, dezelfde stappen doorlopen, en toegespitst op potentiële samenwerkingen voor het hoger onderwijs.
[1] https://startupinresidence.com/amsterdam/media/sites/2/2019/06/Startup_In_Residence_Report_NL.pdf
Aanmelden van challenges van hoger onderwijsinstelling kan inmiddels niet meer, maar we kijken naar de mogelijkheden voor een tweede editie van SiR EdTech. Dus heb je een uitdaging binnen jouw onderwijsinstelling waarbij EdTech mogelijk een oplossing kan bieden en wil je meer weten over de mogelijkheden?
Neem dan contact op via edtech@versnellingsplan.nl.
Wil je op de hoogte blijven van Startup in Residence EdTech? Laat je e-mailadres achter en we sturen je updates.
Heb je vragen over het programma Startup in Residence? Neem dan contact op met de werkgroep via edtech@versnellingsplan.nl.
De werkgroep EdTech voor onderwijsinnovatie heeft een maturity model gemaakt voor onderwijsinnovatie met EdTech. Het model is in eerste instantie
Wat gebeurt er in Nederland op het gebied van leeromgevingen op het snijvlak van onderwijs en werkveld? De zone Versterken
Welke factoren zijn van invloed op het evidence-informed onderwijsinnovatieproces binnen hoger onderwijsinstellingen? Met dit als centrale onderzoeksvraag interviewde de zone
Studiedata bieden steeds meer mogelijkheden om het hoger onderwijs beter, effectiever en efficiënter te maken. Om de voordelen te kunnen
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies