Wrap-up: dit waren de Open Education Week activiteiten

zone-digitale-leermaterialen

De Open Education Week samengevat

Deze week (1 t/m 5 maart) stond in het teken van open onderwijs en open leermaterialen: de Open Education Week. De Special Interest Group (SIG) Open educationSURF en de zone Naar digitale (open) leermaterialen organiseerden de hele week activiteiten. Van een twitter take-over tot aan webinars. In deze blog verzamelen we de activiteiten voor je, en zetten we ze op een rijtje.

In gesprek op Twitter

De zone trapte de week af met een zogenaamde Twitter take-over op het @Versnellingspl account. Gedurende de hele dag bespraken ze de ontwikkelingen in open onderwijs en open leermaterialen. Heb je het gemist? Lees de Tweets terug op het account van het Versnellingsplan.

Meer weten

Naast de twitteractie en onderstaande webinars, waren er meer activiteiten. Dus wil je meer weten over de Open Education week en de activiteiten van de zone, de SIG en SURF? Lees dan het artikel ‘Open volop in beweging in de Open Education Week‘.

Webinars

Het organiseren van webinars kon niet uitblijven tijdens de Open Education Week. In samenwerking met de Special Interest Group (SIG) Open education en SURF organiseerde de zone Digitale (open) leermaterialen er twee. Bekijk ze hieronder.

Webinar ‘Open … hoe maak je het mogelijk?’

Tijdens het webinar van 1 maart ‘Open … hoe maak je het mogelijk?’ ging het over het recept om open content in het hoger onderwijs te kunnen realiseren. De afgelopen periode is er namelijk veel in kaart gebracht. Zo is er een inventarisatie onder vakcommunities (docenten) over de wensen voor samenwerken aan leermaterialen uitgevoerd en zijn er 30.000 open tekstboeken in kaart gebracht. Ook is er breder gekeken naar open content en de BigDeals en is er een visie Open Content 2025. Dit alles vormen de basis voor de ingrediënten. Met het webinar krijg je inzicht hoe ook jij een bijdrage kan leveren!

Video afspelen
Video afspelen

Webinar De optimale mix van leermaterialen in 2025

In 2020 ontwikkelde de zone in samenwerking met SURF een visie op leermaterialen onder de titel De optimale mix van leermaterialen in 2025. Tijdens het webinar van 2 maart presenteerde de zone de acht visiestatements en vijf bouwstenen hiervan. Samen met de deelnemers wisselde de zone tijdens het webinar van gedachten over hoe deze visie kan worden gebruikt om tot een instellingsvisie op leermaterialen te komen, welke rol open leermaterialen in zo’n instellingsvisie kan spelen en welke ondersteuning daarbij vanuit de zone en SURF gewenst is.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Quickscan-Gebruik-open-leermaterialen
Product
Quickscan Gebruik open leermaterialen

Werken met open leermaterialen heeft meer impact op een instelling dan alleen op docenten en het onderwijsproces. Heeft jouw instelling