Reportage-Hackaton-AI-in-het-onderwijs

Maand van AI in het onderwijs: de activiteiten

Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT

Duik in de wereld van AI

Artificial Intelligence in het onderwijs; wat kun je er eigenlijk mee? En met welke ethische overwegingen heb je te maken? Kom er deze maand achter. Juni is namelijk uitgeroepen tot de Maand van AI in het onderwijs – een samenwerking tussen de Special interest group AI in educationSURF, de Nederlandse AI coalitie werkgroep onderwijs en het Versnellingsplan. Duik in de wereld van AI met diverse webinars, hackatons en lezingen. We zetten alle activiteiten van de maand voor je op een rijtje.

Blogs

Tijdens de Maand van AI in het onderwijs publiceren we een blogreeks vanuit de zones van het Versnellingsplan.

Events

De Maand van AI staat volgepland met events. Van lezingen over de impact van AI-oplossingen tot aan een hackathon AI in het hoger onderwijs. Allemaal staan ze in het teken van Artificial Intelligence:

 • Visie op de inzet van AI in het onderwijs:
  Tijdens deze bijeenkomst presenteert SURF de visie van de SIG op AI in het onderwijs en gaan we met de aanwezigen in gesprek hoe we met deze visie kunnen helpen om meer aandacht te krijgen voor AI in het onderwijs binnen de eigen instelling.
  Schrijf je in
 • Digital education for a strong recovery: A forward look (EN):
  Tijdens deze conferentie van de CERI (OECD) worden ontwikkelingen in onderwijstechnologie op basis van AI, robotica en de blockchain uitgelicht. Ook is het een start van dialoog tussen beleidsmakers, onderwijskundigen, en de industrie.
  Schrijf je in
 • Officiële opening Maand van AI in het onderwijs: op 9 juni om 11.00 uur openen we de maand van AI officieel met onder andere Ron Augustus (chief innovation officer van SURF) en Jeroen Visscher en Inge Molenaar van de Nederlandse AI coalitie werkgroep Onderwijs.
  Schrijf je in
 • De impact van een AI-oplossing beoordelen (met een rouwrobot als voorbeeld!): 14 juni 2021 van 15.00 – 16.00 uur
  Fontys Hogescholen ontwikkelde een gratis, open, online tool die helpt om de impact van een technologie te beoordelen. Daarna helpt de tool om je bewust te maken van het belang van deze impact en je eigen verhouding tot technologie. Tijdens dit webinar gaan we met de tool aan de slag aan de hand van een controversieel voorbeeld: een AI-rouwrobot.
  Schrijf je in
 • Hackathon Artificiële Intelligentie in het hoger onderwijs: 17 juni 13.00-17.00 uur (avond facultatief) & 18 juni 09.00- 13.00 uur
  Tijdens deze Hackaton worden teams van docenten, studenten en andere betrokkenen worden uitgedaagd een AI-oplossing te bedenken voor een casus in het hoger onderwijs, die bij aanvang van de hackathon gepresenteerd wordt.
  Schrijf je in
 • Industry event of AIED2021 (EN): 17 juni 2021 13.00 – 15.00 uur
  Intelligente, adaptieve leertechnologieën die recente ontwikkelingen van AI implementeren, worden steeds vaker gebruikt in de praktijk. Er zijn echter nog steeds uitdagingen bij het benutten van educatieve toepassingen voor de innovatieve technieken die worden gebruikt in AIED-onderzoek. In deze sessie willen we tussen de loof tussen onderzoek en industrie overbruggen.
  Schrijf je in
 • Mind the Gap: AIED for Equity and Inclusion: 14 – 18 juni
  Dit jaar co-organiseert de Universiteit Utrecht het internationale Artificial Intelligence in Education congress. Gedurende dit congres wordt er gereflecteerd op de uitdagingen van gelijkheid en diversiteit in onderwijstools en algoritmes.
  Schrijf je in (extern evenement en betaalde inschrijving)
 • Ethische overwegingen rondom inzet AI in het onderwijs: 25 juni 2021 van 11.00 – 12.00 uur
  Tijdens deze bijeenkomst gaat de SIG AI in Education in op de verschillende ethische perspectieven en beschikbare methoden en technieken waarmee toepassingen van AI in het onderwijs kunnen worden beoordeeld.
  Schrijf je in
 • NLAIC: Sluit aan bij een open sessie van de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie: 29 juni 2021 van 13.00 – 14.00 uur
  AI heeft een enorme potentie om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Maar hoe benutten we deze kansen voor alle groepen in de onderwijsketen? En hoe houden we oog voor de maatschappelijke en sociale aspecten van AI? Met die vraag gaat de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie aan de slag.
  Schrijf je in
 • Artificial Intelligence & Inequality in Education: 30 juni 2021 van 13.00 – 17.00 uur
  De overgang van universiteiten naar online onderwijs gedurende een landelijke lockdown heeft grote impact gehad. De ongelijkheid tussen studenten met verschillende achtergronden lijkt gegroeid te zijn. Het LDE Centre for Education and Learning onderzoekt de rol die artificiële intelligentie (AI) kan spelen in het beiden van gelijke kansen voor studenten met een kansarme achtergrond.
  Schrijf je in

Op de hoogte blijven van de activiteiten van de Maand van AI in het onderwijs? Houd de website van het Versnellingsplan en SURF in de gaten. Of volg ons op LinkedIn en Twitter.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Publicatie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download