Professionalisering combineren met een workout? Het kan!

Zone-docentprofessionalisering

Innovatie geslaagd, en nu?

De dag beginnen met een workout, dat is natuurlijk een gezond voornemen. Op vrijdagochtend 5 maart zaten wij, Marian Kat-de Jong en Marlies ter Beek van de zone Docentprofessionalisering, daarom fris en fruitig klaar achter onze laptops. Onder de titel ‘Innovatie geslaagd, en nu? Zet de volgende stap en betrek je collega’s’ verzorgden we een Morning Workout in het kader van het ComeniusFestival 2021.

De basis voor deze workout was het onlangs gepubliceerde Handboek Professionele ontwikkeling rond onderwijsinnovatie met ICT. Het Handboek biedt een handig stappenplan, maar hoe kun je de juiste collega’s betrekken in het ontwerpproces? Een groep van negen personen, afkomstig van verschillende hoger onderwijsinstellingen, boog zich over deze vraag in een open en gezellige setting. Tijdens de sessie gebruikten we zelf ook een innovatieve tool: via Wooclap werden de antwoorden van de deelnemers live geïntegreerd in de PowerPointpresentatie.

De deelnemers zijn momenteel zelf met de inzet van verschillende ICT-innovaties bezig. Denk aan samenwerkingstools in tijden van online werken, interactieve tools voor peerfeedback en virtuele labsimulaties. Bij het betrekken van collega’s vinden zij het onder andere belangrijk om rekening te houden met hun ICT-geletterdheid, motivatie en voorkennis over het thema. Ook gaven we wat praktische tips, bijvoorbeeld over het samenstellen van een divers team of het delen van goede voorbeelden via verschillende kanalen.

Naast het inhoudelijke deel was er ook ruimte voor het uitwisselen van tips en ervaringen. Zo kwam een deelnemer met de suggestie om al vroeg in het proces iemand uit het management te betrekken. Diegene heeft namelijk vaak goed zicht op wat er mogelijk is met betrekking tot randvoorwaarden, tijd en waardering of beloning van docenten. Nog enkele andere goede ervaringen:

  • Sluit aan bij de vraag van de docent: wat willen zij leren of bereiken?
  • Laat zien dat dingen werken: geef (en deel!) mooie voorbeelden van innovaties met ICT.
  • Breng afwisseling aan in de informatie: filmpjes, tekst, nieuwsbrief, et cetera.
  • Wees eerlijk en realistisch: geef aan dat je aan het experimenteren bent.
  • Bied hulp op maat indien gewenst.

Om onze conditie op peil te houden, is het natuurlijk belangrijk om het niet bij die ene workout te laten. We blijven daarom in beweging! Binnen verschillende instellingen uit de zone worden de komende tijd proeftuinen voor professionalisering uitgevoerd. We zullen de ervaringen van de deelnemende instellingen delen, dus houd de website van het Versnellingsplan hiervoor in de gaten.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.