Leeslijst voor de zomervakantie

Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT

Leeslijst ter inspiratie

De vakantieperiode is aangebroken! Neem de tijd om te vertragen en je zult zien dat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Wij hebben een leeslijst samengesteld met artikelen van het Versnellingsplan (of Vraagbaak Online Onderwijs). Speciaal voor jou als je inspiratie op wilt doen tijdens je vakantie.

Artikelen en blogs

De highlights van de Maand van AI in het onderwijs Artificial Intelligence in het onderwijs is een hot topic. Daarom organiseerden we in juni de Maand van AI in het onderwijs in samenwerking met SURF, de SIG AI in Education en de Nederlandse AI Coalitie. Lees de blogs die geschreven zijn over AI of bekijk de terugblik van alle activiteiten die we hebben georganiseerd in deze AI maand.

Onderbouw je onderwijsinnovaties In het artikel van Suzanne Unck beschrijft ze de rol van onderzoek bij het werken aan onderwijskwaliteit. Hierin verkent ze het begrip ‘evidence-informed werken’: wat is het en wat levert het je op?

Conceptversie Referentiekader privacy en ethiek voor studiedata Heb je vragen over privacy en ethiek met studiedata? De zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten stelt de 0.8 conceptversie van het Referentiekader privacy en ethiek voor studiedata beschikbaar. Het Referentiekader beschrijft zowel de ethische uitgangspunten als de juridische (privacy) kaders waar instellingen voldoende aandacht aan moeten besteden bij het verantwoord gebruik van studiedata.

Het Versnellingsplan als laboratorium voor hoger onderwijs “Het Versnellingsplan is een prachtig laboratorium voor het hoger onderwijs. Het Versnellingsplan zie ik dan ook als uitdrukking van de voortdurende worsteling om met ons onderwijs bij de tijd te blijven” schrijft Huib de Jong, kwartiermaker open (digitale) leermaterialen, in zijn column. Hierin reflecteert hij op zijn ervaring binnen het koersteam, waarin hij meedenkt over de regie op open (digitale) leermaterialen.

7 tips voor online binding tijdens de introductie Na de vakantie volgt straks alweer een nieuw studiejaar. Dat vraagt om veel creativiteit, want er moet een mix komen van fysieke en online bijeenkomsten. Juist de fysieke bijeenkomsten zorgden bij de nieuwe studenten voor een eerste gevoel van binding met de opleiding en medestudenten. Dat gaat straks allemaal anders. Daarom delen we nu alvast tips voor online binding tijdens de introductie.

Meer lezen over blended learning deze zomer – 5 ideeën De zomervakantie staat bijna voor de deur. Het is nog onzeker hoe het hoger onderwijs er na de vakantie uitziet. Instellingen moeten zich opmaken voor verschillende scenario’s – een lastige taak. Een van die scenario’s is ongetwijfeld een blend van fysiek en online onderwijs. Wil je deze vakantie meer leren en lezen over blended onderwijs? Bij de Vraagbaak hebben we een paar ideetjes voor je op een rijtje gezet.

Podcasts

Voor de zomermaanden: 18 Podcast-tips over onderwijs en digitalisering Wil jij deze zomer wat inspiratie opdoen over onderwijs en digitalisering? Maar dan wel op een ontspannen wijze? Een podcast is perfect voor tijdens een wandeling, in je luie stoel of aan het zwembad. Met deze podcast-tips van de Vraagbaak Online Onderwijs redactie en community zit je gebakken.

Webinars

Webinars over online onderwijs terugkijken De Vraagbaak Online Onderwijs organiseert regelmatig webinars over actuele onderwerpen op het gebied van online onderwijs. Bekijk nu alle opnames terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet. Inclusief een eerste overzicht van openbare webinars bij instellingen.

Bouwstenen effectieve docentprofessionalisering

Online event toolkit

Donderdag 4 maart lanceerde zone Docentprofessionalisering de Toolkit Bouwstenen voor effectieve docentprofessionalisering – bedoeld voor het inrichten én evalueren van je docentprofessionalisering op het gebied van onderwijsinnovatie met ICT. Benieuwd naar het onderwerp effectieve docentprofessionalisering? Bekijk de video.

Video afspelen
Video afspelen

Webinar de toekomst van online proctoring

SIG Digitaal toetsen

Wat gebeurt er met online proctoring na de coronacrisis? In dit webinar presenteert de SURF Special Interest Group (SIG) Digitaal toetsen de toekomstscenario’s voor ‘any-time-any-place’ beoordelen. Onder andere teamleider van de werkgroep Digitaal toetsen op afstand Sharon Klinkenberg schuift aan.

Webinar Vakcommunities digitale leermaterialen

Online event toolkit

De Bibliotheekwerkgroep Open & Online OnderwijsSURF en de zone Naar digitale (open) leermaterialen hebben alle ingrediënten klaar staan voor hoger onderwijs Nederland zodat zij open content in hun onderwijs kunnen realiseren. Tijdens het webinar van 1 maart ‘Open … hoe maak je het mogelijk?’ vertelt de zone wat het recept is voor deze ingrediënten (Inventarisatie Open Tekstboeken en plannen infrastructuur & Context). Het webinar werd gegeven op 1 maart tijdens de Open Education Week.

Video afspelen

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Publicatie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download