Folder-zone-docentprofessionalisering

Handzame tips voor online didactiek

Zone-docentprofessionalisering

Placemat Online didactiek

Veel docenten in het hoger onderwijs hebben inmiddels zelf kunnen ervaren dat het niet niks is om online les te geven. Zeker niet wanneer dit onder druk van een pandemie een abrupte omschakeling betekent. Daarom hebben we als zone Docentprofessionalisering besloten onze proeftuin online didactiek, die gepland stond voor een lancering het einde van dit jaar, versneld te ontwikkelen. We kunnen nu het eerste resultaat laten zien: de placemat Online Didactiek.

In de afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan onze ‘basis voor actief en inspirerend online onderwijs’. Een interessant proces, want het valt niet mee om uniforme adviezen te geven over het brede scala aan onderwijscontexten dat we vertegenwoordigen. Toch denken we dat het gelukt is om een product te maken waar onze collega’s zich in herkennen, zij direct kunnen gebruiken en inzetten, en dat waardevolle inzichten geeft in de basis van online didactiek.

Wegens het succes van onze eerdere placemat Digitale Peerfeedback hebben we besloten om ook dit product weer als placemat aan te bieden. Daarmee hopen we docenten een handzaam overzicht te bieden van de verschillende elementen van online didactiek, en hen te helpen een verbeterslag te maken met hun online onderwijs. De placemat zal ook het vertrekpunt zijn voor de proeftuinen, die later dit jaar plaats zullen vinden. Deze proeftuinen worden experimenten van professionaliseringsaanpakken die we gaan uitproberen en met onderzoek zullen volgen. De proeftuinen worden rond vier thema’s ontwerpen: peerfeedback, online didactiek, learning analytics en formatief toetsen.

Wij kijken uit naar de resultaten van deze proeftuinen. Download dan hier de placemat Online Didactiek.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.