Geef onderzoekers een datamenu

Zone-Studiedata

Handleiding ondersteuning onderzoekers

Je kunt studiedata voor verschillende doeleinden benutten. Je gebruikt studiedata bijvoorbeeld voor de onderbouwing van onderwijsbeleid. Of voor de verhoging van de effectiviteit van onderwijs. En ter verbetering van de efficiency van de bedrijfsvoering. Maar wist je dat studiedata ook relevant is voor onderzoekers?

Elke onderwijsinstelling heeft bepaalde vormen van studiedata beschikbaar. De zone Veilig en betrouwbaar benutten van studiedata, heeft speciaal voor hoger onderwijsinstellingen een handleiding ontwikkeld. Na het invullen van deze handleiding, wordt duidelijk welke data beschikbaar is voor onderzoekers van wetenschappelijk of praktijkgericht onderzoek.

Roland Ettema, informatie- en kwaliteitsmanager bij de Open Universiteit, vertelt: “Data verzamel je niet alleen voor managementinformatie, maar stel die data ook beschikbaar aan andere groepen in je organisatie, zoals onderzoekers. Het grote probleem tot nu toe is de vraag ‘Wat heb ik nodig uit die hele grote dataset?’ Dit is een complex proces waarvoor een handleiding nodig is.”

Aan de slag

Download de handleiding ondersteuning onderzoekers hier

Om met de handleiding aan de slag te gaan, vul je eerst de template in met de gegevens van de studiedata waarover je onderwijsinstelling beschikt. Daarna raadplegen onderzoekers die studiedata voor hun onderzoek willen gebruiken, het codeboek.

In het codeboek staan onder andere de databronnen, informatie over de samenstelling van de dataset, informatie over de bestandsformaten en citatie van de dataset. Ten slotte staat in het codeboek een opsomming van alle categorieën data die beschikbaar zijn. Per categorie vind je een toelichting van de specificaties van die data. Het codeboek is niet alleen een overzicht van beschikbare data, maar bevat ook voldoende informatie voor een onderzoeker om te gebruiken in de methode-sectie van een publicatie.

Datagedreven werken

 Volgens Roland moet je deze handleiding zien als een puzzelstukje in het grotere geheel van datagedreven werken. “De handleiding onderzoekers hangt ook samen met het ethisch kader dat de zone momenteel ontwikkelt. Voordat je onderzoekt kunt doen met studiedata, moet er een juridische grondslag zijn die voorafgaand aan de uitvoering is uitgewerkt. De simulatiedataset die de zone binnenkort beschikbaar stelt is voor onderzoekers een mooie manier om eerst te kunnen oefenen.”

Toelichting

In de handleiding staat per slide een toelichting op de informatie die je moet invullen. Ook vind je in het filmpje hieronder een toelichting van Theo Bakker, aanvoerder van de zone Studiedata.

Aanvoerder van de zone Studiedata Theo Bakker, geeft toelichting bij de Handleiding ondersteuning onderzoeker.

Video afspelen

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Flora-lighthouse-project
Project
Flora Lighthouse

Hoe kom je er als student achter wat de meest efficiente manier is om te studeren? Artificial Intelligence (AI) staat

Kennisbank-Whitepaper-realtime-studiedata
Publicatie
Realtime gebruik studiedata

Over studiedata en het belang ervan voor het monitoren en verbeteren van studiegedrag is al veel geschreven. Met de opkomst