Bevindingen uit het Arbeidsmarktonderzoek ICT met topsectoren

Een partij die veel van de digitale revolutie en de effecten daarvan op de arbeidsmarkt voelt is het opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT (CA-ICT). Dit is het tweede jaar dat CA-ICT een arbeidsmarktonderzoek heeft uitgevoerd. Dat deed het opleidingsfonds samen met NLdigital, CIO Platform Nederland en de topsectoren Energie, Chemie, HTSM, Life Sciences & Health, Agri & Food, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem. Met het doel om meer inzicht te verwerven voor toekomstbestendig arbeidsmarktbeleid.

Zes bevindingen

Uit het rapport kwamen zes belangrijke bevindingen die we als zone Versterken van digitale human capital hebben geselecteerd als relevant. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 1. Digitale, technische en ICT-vaardigheden worden steeds belangrijker, want beroepen worden steeds technischer.
 2. Grenzen tussen ICT-ers en andere beroepen vervagen. Daardoor worden cyber- en informatiebeveiliging, automatisering, Cloud computing, IoT, AI en versiecontrole software steeds gevraagder in vacatures.
 3. Meest gevraagd digitale vaardigheden: basiscomputer- en programmeervaardigheden.
  Snelste stijgers: vaardigheden in ‘Digital Transformation’ en ‘Big data analytics’.
 4. Van de overige (niet digitale) vaardigheden is er meer vraag naar communicatie-, samenwerk-, plannings- en organisatievaardigheden.
 5. Het is belangrijker geworden om vaardigheden te hebben op het gebied van ‘self-starter’, ‘flexibility’ en ‘active learning’.
 6. Voor de grote meerderheid van beroepen in krimpende sectoren zijn overstapmogelijkheden te vinden (99%).

Gevolgen arbeidsmarkt en beroepsbevolking

Wat betekenen deze bevindingen voor de arbeidsmarkt en de
beroepsbevolking? Ook dat hebben we uiteengezet:

 • Er is een hoger niveau van digitalisering op de arbeidsmarkt
  ten op zichtte van vorig jaar.
 • Er zijn snellere ontwikkelingen in de economie en op de
  arbeidsmarkt door steeds meer nieuwe tools en technologieën.
 • Van de beroepsbevolking wordt gevraagd dat zij gretig zijn om nieuwe technologieën te leren en innovatief te blijven, vooral bij het ontwikkelen en implementeren van die technologieën.

Negen aanbevelingen

Het eindrapport sluit af met negen aanbevelingen om de kansen van verandering door digitalisering maximaal te benutten. Deze aanbevelingen zijn gericht op werkgevers, werknemers, de overheid en het onderwijs. De aanbevelingen waar wij als zone op inzetten zijn zichtbaar door de toevoeging van het zonelogo .

 

 

 

Meer weten?

Lees het hele eindrapport Vervolgonderzoek Arbeidsmarkt ICT met topsectoren (CentERdata 2020) of bekijk de samenvatting Vervolgonderzoek Arbeidsmarkt ICT met topsectoren (2020).

 

Bron: CentERdata, Tilburg (2020). Arbeidsmarktonderzoek ICT met topsectoren. Geraadpleegd van https://www.caict.nl/wp-content/uploads/2020/11/200720-Vervolgonderzoek-Arbeidsmarkt-ICT-met-topsectoren-2020-CentERdata-eindrapport.pdf

Foto door Sergey Zolkin via Unsplash

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
headerfoto arbeidsmarkt zone
Project
Hybride leeromgevingen

Samenwerking tussen arbeidsmarkt, onderwijs en student Welke samenwerkingsvoorwaarden zijn er voor het initiëren van hybride leeromgevingen? De zone Versterken van

Product
Roadmap Op weg met digitalisering

In de Roadmap Op weg met digitalisering staat een route omschreven met een mogelijke manier om informatie uit arbeidsmarktonderzoek te