Pas op de plaats

zone-flexibilisering
Portretfoto Sam Stuijver

Sam Stuijver

Projectondersteuner zone Flexibilisering

Op 17 april vond voor het eerst een digitale plenaire bijeenkomst van de zone Flexibilisering plaats. Met alle zoneleden hebben we in deze bijzondere tijd verkend wat COVID-19 met ons doet, zowel persoonlijk als professioneel. Het was fijn om iedereen weer te zien en te spreken. De crisis bracht de zone tijdelijk op een lager pitje als gevolg van de extra werkzaamheden waarmee we allemaal geconfronteerd worden.

Pas op de plaats

Het thema van de dag was dan ook: ‘Pas op de plaats’. Gezamenlijk de tijd nemen om stil te staan bij de huidige omstandigheden. De instellingen zetten op dit moment grote stappen in het versneld online brengen van alle onderwijsactiviteiten. Er zijn enorme prestaties geleverd door iedereen in het onderwijs en we blijken flexibeler dan we voor mogelijk hielden. We mogen trots zijn op elkaar; er is veel gebeurd én gelukt!

De nieuwe realiteit

In gesprek met elkaar hebben we de nieuwe realiteit verkend. Wij bespraken wat er nu leeft rondom flexibilisering in de onderwijsinstellingen. Praktijkonderwijs organiseren, online toetsing, wendbaarheid en docentprofessionalisering zijn nu belangrijke thema’s. Ook merken wij dat de crisis voor een aantal zaken zoals open dagen, het BSA en financiering in de toekomst, duidelijke consequenties met zich mee brengt.

Flexibilisering

Veel van deze veranderingen worden op dit moment nog niet vanuit het oogpunt van flexibilisering bekeken. Echter, zonder flexibilisering als doel te hebben flexibiliseren we toch, en COVID-19 geeft ongemerkt een impuls aan de flexibilisering van het hoger onderwijs. Wat hier de impact van is zal pas zichtbaar zijn als het stof neergedaald is. Het is dan ook nog te vroeg om conclusies te trekken voor de lange termijn. Wel kunnen we stellen dat tijd- en plaatsonafhankelijk onderwijs een belangrijkere rol krijgt. Ook de noodzaak voor adequate studentbegeleiding en actuele en persoonlijke informatievoorziening is belangrijker dan ooit.

Versnelling

Voor de zone Flexibilisering is het niet nodig om de koers te wijzigen. We zien nog meer versnelling op het thema flexibilisering en gaan door met wat gepland staat. In een tijd van veel onzekerheden blijven wij na deze ‘pas op de plaats’ met zekerheid doorgaan met onze werkzaamheden!

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Bouwstenen-voor-flexibel-onderwijs
Publicatie
Bouwstenen voor flexibel onderwijs

Wil jij aan de slag met flexibilisering van het onderwijs? En daadwerkelijk flexibel onderwijs ontwikkelen binnen je instelling? Deze publicatie

Samen-Versnellen-Spel
Product
Samen Versnellen spel

Wil je van opleidingsroutes naar studentroutes? Speel dan samen met je collega’s Samen Versnellen, een spel ontwikkeld door de zone