One-pager-Pilot- Studentmobiliteit-flyer-flexibilisering

Als student flexibel je studietijd door

zone-flexibilisering

Als je op LinkedIn kijkt zie je het ene na het andere unieke profiel. Mensen zijn niet meer gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Ze ontwikkelen zich op allerlei vlakken en binnen allerlei functies.

Terwijl de arbeidsmarkt draait om unieke profielen blijft het hoger onderwijs vasthouden aan studieprogramma’s die bijna volledig vastgelegd zijn. Als je studeert aan de ene hoger onderwijsinstelling en aan een andere instelling een of meerdere vakken wilt volgen, haal je je als student enorm veel administratief gedoe op de hals. Als je in je eigen tempo wilt studeren word je daar niet in ondersteund, omdat het systeem nog zo sterk van vaste curricula uitgaat. Om maar te zwijgen over de negatieve connotatie van langstudeerder of de loketten waar je langs moet als je meer vakken dan gebruikelijk wilt volgen. Daarnaast is het momenteel als professional niet mogelijk om je voor kleinere modules in te schrijven voor bijscholing op het gebied waar jij dat nuttig acht.

Ik heb afgelopen zomer mijn bachelordiploma Liberal Arts & Sciences van de Universiteit Utrecht in ontvangst mogen nemen. In vier jaar tijd heb ik een uniek profiel voor mezelf kunnen samenstellen. Ik heb een vakkenpakket samengesteld gefocust op bestuurskunde, ik heb een jaar in de universiteitsraad gezeten en daarnaast verschillende bijbanen in het hoger onderwijsveld gehad. Ik heb hierbij zelf kunnen bepalen in welke onderwerpen ik mij wilde verdiepen.

Het flexibel inrichten van onderwijs, waarbij de student zelf de verantwoordelijkheid mag en kan nemen voor zijn of haar eigen ontwikkeling, biedt ontzettend veel mogelijkheden. Niet iedereen heeft de behoefte aan deze flexibiliteit, maar het zou mooi zijn als degenen die wél deze behoefte hebben, hierin gefaciliteerd worden.

Nu werk ik als secretaris voor de zone Flexibilisering en houd ik mij binnen Wageningen University&Research bezig met het opzetten van projecten omtrent flexibel onderwijs. Na jaren mijn eigen flexibele opleiding te promoten en mij bezig te houden met onderwijsvernieuwing en -verbetering, vind ik het een enorm leuke uitdaging om voor de Versnellingszone te werken. De wereld verandert continu waarbij de vraag naar unieke profielen toeneemt en jezelf een leven lang ontwikkelen steeds belangrijker wordt. De zone Flexibilisering jaagt deze verandering aan en zal zich hier de komende jaren mee bezighouden.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
Bouwstenen-voor-flexibel-onderwijs
Publicatie
Bouwstenen voor flexibel onderwijs

Wil jij aan de slag met flexibilisering van het onderwijs? En daadwerkelijk flexibel onderwijs ontwikkelen binnen je instelling? Deze publicatie

Samen-Versnellen-Spel
Product
Samen Versnellen spel

Wil je van opleidingsroutes naar studentroutes? Speel dan samen met je collega’s Samen Versnellen, een spel ontwikkeld door de zone