
Praktijkpublicatie: kijkje in de keuken bij twaalf hybride leeromgevingen
Wat gebeurt er in Nederland op het gebied van leeromgevingen op het snijvlak van onderwijs en werkveld? De zone Versterken
Versnellingsplan | Acht good practices van Evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT
Steeds meer hoger onderwijsinstellingen ondervinden de meerwaarde van good practices: goede voorbeelden van onderwijsinnovatie die helpen om niet alles zelf te hoeven uitvinden. In november 2020 presenteerde de zone Evidence-informed een template waarmee bruikbare good practices beschreven kunnen worden. Nu is er een eerste verzameling van good practices beschikbaar, aangeleverd door de leden van de zone.
De acht goede voorbeelden beschrijven evidence-informed manieren van werken aan onderwijsvernieuwing met ICT. Deze werkwijzen dragen onder andere bij aan:
Bekijk en download de losse downloads van de good practices hieronder. Wil je alle good practices in één keer downloaden? Doe dat dan hieronder via de de blauwe downloadknop.
Door middel van een formulier met vragen wordt in deze good practice de rol van evidence bij een vernieuwsingsvoorstel duidelijk.
De hier gepresenteerde werkwijze wordt ondersteund door een evaluatie-procedure. Op basis hiervan evalueert deze werkwijze een vernieuwingsvoorstel op basis van kenniselementen (bestaande kennis, ontbrekende kennis).
In deze werkwijze wordt evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT ondersteund met praktijkonderzoek. Het draait om het testen van VR-ontwerpprincipes op effectiviteit, met daaruit voortvloeiend een gerealiseerde onderwijsvernieuwing.
In deze good practice staat flankerend onderzoek centraal. Het voorstellen hiervan kan nieuwe (praktijk) kennis genereren over de effecten of meerwaarde van het inzetten van onderwijsleertechnologie.
Een ontwerpsjabloon kan gebruikt worden om de afstemming van leeractiviteiten die synchroon of op locatie plaatsvinden met de leeractiviteiten die asynchroon of online plaatsvinden beter te doordenken of te onderbouwen.
Door een gevalideerd evaluatie-instrument in te zetten bij onderwijsinnovatie met ICT, in dit geval een serious game, kan de effectiviteit van de vernieuwing geborgd worden.
In deze good practice staat het ontwerpen van een effectieve serious game centraal. Hiervoor wordt een evidence-informed methode gevolgd (EMERGO) begeleid door een multidisciplinair team.
Docenten in het hoger onderwijs kunnen over het algemeen beter getraind worden in evidence-informed manieren van werken bij het vernieuwen van hun onderwijs. Deze good practice gaat dan ook in op de ontwerp en ontwikkelfase van een onderwijsvernieuwingsproces en houdt focus op de toepassing van kennis.
Wil je zelf aan de gang met good practices, en dus goede voorbeelden verzamelen? De zone ontwikkelde een standaard template waarmee dat kan.
Naast good practices hebben we ook een inventaris van instrumenten voor evidence-informed onderwijsinnovatie met ICT. Deze zeven instrumenten kunnen gebruikt worden tijdens het ontwerp, de ontwikkeling, evaluatie, monitoring en kwaliteitsborging bij onderwijsinnovaties. Benieuwd naar de inventaris? Ga hier naar de instrumenten.
Foto door Stella Jacob via Unsplash
Deel deze pagina
Wat gebeurt er in Nederland op het gebied van leeromgevingen op het snijvlak van onderwijs en werkveld? De zone Versterken
Goede voorbeelden van Onderwijsinnovatie met ICT Als je als docent aan de slag gaat met het vernieuwen van je onderwijs,
Voorbeelden uit het werkveld doen inspireren. De zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten ontwikkelde drie magazines met praktijkverhalen. In deze
Voorbeelden uit het werkveld doen inspireren. De zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten komt er in deze tweede editie met
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies